Nikoli Ružinskom energetska nagrada

Dugogodišnji profesor na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje te bivši zamjenik ministra znanosti i tehnologije Nikola Ružinski ovogodišnji je dobitnik nagrade Zaklade Hrvoje Požar Hrvatskog energetskog društva (HED) za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike. Nagrada je Ružinskom uručena u ponedjeljak na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Ružinski (70) bio je pročelnik Katedre za zaštitu okoliša u Zavodu za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, gdje je u program uveo predmet Ekologija u energetskim postrojenjima. Bio je to početak nastave, ali i znanstvenih i stručnih istraživanja i radova u području energetskih procesa uz uvažavanje uvjeta zaštite okoliša. Kao zamjenik ministra znanosti i tehnologije snažno je podupirao znanost i stručni razvoj energetike u Hrvatskoj, a posebni doprinos zaštiti okoliša i energetskom razvoju dao je kao državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, drže u HED-u.

Za realizirane projekte racionalnog gospodarenja energijom nagrađeni su Krešimir Komljenović iz HEP-Proizvodnje za projekte povećanja učinkovitosti u pogonu EL-TO Zagreb, a za inovacije u području korištenja sunčeve energije u urbanim vodoopskrbnim sustavima Bojan Đurin sa zagrebačkog Geotehničkog fakulteta. Nagrade Hrvoje Požar za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja dobilo je četvoro studenata, a za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike dobitnik je Dominik Franjo Dominković s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Osim njih, stipendije za stručni dio studija dobilo je još pet studenata. Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić istaknuo je u svom obraćanju kako se čini da je položaj i utjecaj inženjera i tehničkih stručnjaka u društvu opao usporedo sa smanjivanjem industrije. To je opasno za društvo koje će u budućnosti biti sve više tehnološki ovisno i čija će konkurentnost umnogome ovisiti o tehničkim znanjima, rekao je Kusić.

Predsjednik HED-a Goran Granić kaže kako se potrebno vratiti tržišnim načelima te zdravim i čistim odnosima u energetici. Politika poticaja treba biti samo dodatna mjera, a ne osnovna komponenta svih odnosa u energetici”, kaže on. Ističe i da događaji poput današnje dodjela nagrada pokazuju da postoji diskretna “druga Hrvatska” koja nije korumpirana, kriminalna i uhljebljena, kao slika koju sugeriraju mediji.”Postoji i druga Hrvatska – ona izvrsnosti i kvalitetnih ljudi koji samozatajna rade”, istaknuo je Granić.

You may also like