Nikola Vuljanić napušta Hrvatske laburiste – Stranku rada

Zagreb – Suosnivač Hrvatskih laburista i saborski zastupnik Nikola Vuljanić potvrdio je u ponedjeljak kako je, nezadovoljan “nedovoljno lijevim” smjerom u kojem se kreće stranka, nakon unutarstranačkih izbora odlučio napustiti Laburiste. novoizabrana predsjednica Nansi Tireli poručuje kako ju je Vuljanićeva odluka ražalostila.
“Napustio sam stranku nakon njezinog sabora, nezadovoljan smjerom političkog djelovanja koje nije dovoljno lijevo usmjereno iako je prostor ljevice sada prazan”, rekao je Hini Vuljanić, koji je na unutarstranačkim izborima izgubio utakmicu za glavnog tajnika.

Upitan hoće li se u daljnjem radu okrenuti nekoj drugoj političkoj stranci odgovorio je: “Ni za Boga, iz istih principijelnih razloga otišao sam svojevremeno i iz HNS-a”, a na pitanje je li dobio koji poziv za rad u nekom zastupničkom klubu rekao kako za sada ne ide nikamo te da “ima vremena”. “Bit ću nezavisan kao i Branko Vukšić, ali i kolege koje su izašle iz drugih stranaka poput Martine Dalić iz HDZ-a, Slavka Linića iz SDP-a, jer smo svaki iz svog ugla gledanja uvidjeli da ovaj stranački sustav kakav imamo ne pomaže nikome osim samome sebi”, rekao je Vuljanić.

On se naime usprotivio da se u stranci i dalje provodi politika “pleti kotac kao otac” odnosno nemijenjanja, odnosno da se i dalje “za prava radnika bore samo pomaganjem sirotinji”, i to samo kroz amandmane, već da se stranka treba orijentirati znatno ljevije i boriti protiv ovakvog sustava koji je “toliko loš da je darvinistički”. “Predlagao sam da se borimo kako bi se promijenio sustav na način da sirotinje više ne bude, a ne da joj samo pomažemo. Jasno mi je da sam neću moći postići toliko koliko sam mogao kroz stranku, ali ne želim biti pogrebnik stranke koja je spala na 0,8 posto podrške u javnosti”, rekao je Vuljanić.

Kazao je i kako je njegova beskompromisna odluka rezultat iskustva koje je u Europskom parlamentu stekao kao pripadnik lijeve grupacije stranaka GUE/NGL. “EP je doprinio takvom stavu jer sam uvidio kako nisam sam, da je neprihvatljivo da se u Hrvatskoj riječ socijalizam ne smije koristiti, kao da je neka psovka, već da ima ljudi koji o kapitalističkom sustavu misle kao i ja pa sam se ohrabrio. Nije mi bilo lako izaći iz stranke koja nema namjeru boriti se za promjene, ali mi je postalo jasno da ne želim raditi nešto u što ne vjerujem, jednostavno sam i prestar za takve kompromise”, zaključio je Vuljanić.

“Odluka gospodina Nikole Vuljanića da napusti Laburiste jako me je ražalostila, jer mislim da prostora za njegovo političko djelovanje u stranci ima, a stranci bi također dobro došlo njegovo političko iskustvo”, kazala je Hini nova predsjednica Laburista Nansi Tireli. Izvijestila je i kako je Vuljanić svoj zahtjev za izlazak iz stranke već jutros uputio Klubu zastupnika Hrvatskih laburista te dodala kako je nije iznenadila njegova najava da će zadržati saborski mandat s obzirom da je to, kaže, “već uobičajena saborska praksa”. “Iako sam ja umjerena, a on radikalno lijeva opcija u stranci, razlike među nama nisu bile nepremostive”, uvjerena je Tireli. Dodala je međutim kako neće pokušavati utjecati na njegovu odluku.

Upitana o medijskim nagađanjima kako bi i saborski zastupnik Mladen Novak, koji je bio kandidat za potpredsjednika stranke, mogao napustiti stranku Tireli je kazala kako, osim što joj je iskreno čestitao na pobjedi, nije s njim još razgovarala. “Nadam se ipak da ostaje jer prostora za njegovo djelovanje u stranci svakako ima”, poručila je Tireli.

 

You may also like