Nikada bolji odnosi Srbije i Slovenije

Brdo kod Kranja – Srbija i Slovenija imaju izuzetne političke i privredne odnose, koji se mogu okarakterisati kao najbolji dosad, ocenili su premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar na Brdu kod Kranja. Mnogo možemo da naučimo od Slovenije, istakao je Vučić. Posle zajedničke sednica vlada potpisani sporazumi u oblasti sporta i odbrane.

Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, istakli značaj evropskog puta Srbije. Vučić je zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji, dok je slovenački premijer potvrdio podršku Srbiji i njenim naporima koje čini na putu ka EU. U tom smislu, Cerar je pohvalio i visoko ocenio predanost premijera Vučića u vođenju politike, jer, kako je rekao, ta politika donosi budućnost Srbiji. Prema Cerarovim rečima, Vučić čini velike napore da sprovede reforme koje su državi potrebne. Cerar je rekao da je Slovenija Srbiji “prozor” ka Evropskoj uniji, ali da je i Srbija za Sloveniju svojevrstan “prozor” ka drugim tržištima, zemljama i delovima sveta. On je poručio da Slovenija odlučno i čvrsto podržava Srbiju na njenom putu ka EU i da će to i dalje činiti. Cerar je podsetio i da su se dve zemlje našle jedna drugoj i bile od pomoći tokom prirodnih nepogoda u Sloveniji i Srbiji.

Srpski premijer je rekao da Srbija u Sloveniji vidi izrazitog prijatelja, zemlju veoma važnu u ovom delu Evrope i jednog od ključnih trgovinskih partnera. Vučić je čestitao slovenačkom kolegi na reformama koje je sproveo i sprovodi, ističući da će Slovenija u ovoj godini imati privredni rast od 2,5 odsto, a da se nada da će Srbija takav rast imati u 2017. godini.  Kako je dodao, Srbija pokušava da se u finansijskoj odgovornosti i disciplini približi onome što je uradila Slovenija. “Mnogo možemo da naučimo od vlade Slovenije”, istakao je Vučić. On je podsetio da je u Srbiji u toku restrukturiranje 512 preduzeća, od kojih su za 14 pokazale interesovanje i slovenačke firme, ali da očekuje da će ih biti i više kad tenderi budu sprovedeni.

Premijer je naveo da očekuje da će više srpskih firmi investirati u Sloveniju, podsetivši da je slovenački Fruktal preuzeo srpski “Nektar”. Vučić je dodao da je sa slovenačkim premijerom razgovarao i o drugim konkretnim pitanjima, o saradnji u namenskoj industriji, građevinarstvu, izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, projektu “Beograd na vodi”. Kako je dodao, u svim tim projektima Srbiji je potrebna pomoć i podrška slovenačkih kompanija. Kako su rekli premijeri, i nešto malo otvorenih pitanja kao što je sukcesija, rešavaće se u skladu sa izuzetno dobrim odnosima dve zemlje i dve vlade. Istovremeno su naveli da ne očekuju da će biti bilo kakvih većih problema. Vlade Srbije i Slovenije potpisale su, posle zajednička sednice na Brdu kod Kranja, sporazume iz oblasti odbrane i sporta.

Sporazum o saradnji između ministarstava odbrane potpisali su ministri Bratislav Gašić i njegov slovenački kolega Janko Veber. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministarka obrazovanja, nauke i sporta Slovenije Stanislava Setnikar Cankar potpisali su sporazum o saradnji između ta dva ministarstva. Vučić i srpski ministri stigli su jutros na Brdo kod Kranja, gde su ih dočekali slovenački premijer i članovi njegovog kabineta i priređen im je svečani doček, uz najviše državne i vojne počasti.

Premijer Vučić imaće susret i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, a tokom dana u Ljubljani i sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom. U 16 sati trebalo bi da počne i slovenačko-srpska poslovna konferencija u Privrednoj komori Slovenije. U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenačkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji. Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika. Obim robne razmene u 2013. godini iznosio je 1,08 milijardu evra, navela je slovenačka agencija STA.

You may also like