Nikada bliži dogovor o Brexitu

 Europska unija i Velika Britanija dogovorili su “velik dio” sporazuma o izlasku iz tog saveza, uključujući uvjete prijelaznog razdoblja nakon Brexita koje će trajati do kraja 2020., rekao je u ponedjeljak glavni pregovarač Bruxellesa Michel Barnier.
EU želi dovršiti sporazum o izlasku do listopada, a Britanci savez napuštaju u ožujku 2019. godine.

U dokument će biti uključeni uvjeti britanskog razvoda s Europom i detalji prijelaznog razdoblja kojemu je svrha pružiti pravnu sigurnost tvrtkama i građanima nakon Brexita i davanje vremena Londonu da osmisli novi sustav.

Barnier je naglasio kako su se u “ključnom koraku” dvije strane uspjele suglasiti u “velikom dijelu” sporazuma o izlasku iz EU, posebice kad je riječ o tranzicijskom razdoblju u kojem je predviđeno zadržavanje svih Unijih propisa do kraja 2020. godine.

“Prijelazno razdoblje koje je zatražila Velika Britanija bit će veoma korisno za britansku administraciju i poslovni svijet kako bi se pripremili za budućnost”, smatra europski pregovarač.

Istaknuo je da je Britanija pristala jamčiti jednaka prava građanima EU-a koji će doći na otok tijekom tog prijelaznog razdoblja kao onima koji su ondje stigli prije Brexita. Isto će vrijediti i za britanske građane koji će u tom razdoblju putovati u Europu.

London će poštovati i sve propise EU, iako neće sudjelovati u procesu donošenja odluka.

“Obvezali smo se da u tom razdoblju radimo u dobroj vjeri i da nastavimo poštovati načelo iskrene i odane suradnje”, naglasio je Barnier.

Prijelazno razdoblje će dvjema stranama omogućiti da se sporazumiju i o budućem trgovinskom odnosu, otkrio je i dodao da će pregovori biti “intenzivni i zahtjevni” zbog ograničenog vremena na raspolaganju.

Pregovarač britanske strane David Davis pohvalio je postignuti dogovor ustvrdivši kako je “dobar sporazum” o izlasku Britanije “najbliži do sada”.

Davis je otkrio da je Britanija pristala na prijelazni sporazum do 31. prosinca 2020., usprkos tome što je London ranije htio da taj rok bude fleksibilan. “To je jako blizu periodu od dvije godine koji smo tražili”, istaknuo je Davis.

Barnier je upozorio da su neka ključna pitanja i dalje neriješena, uključujući izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Ponovio je kako se to pitanje mora riješiti unutar “okvira izlaska” nakon što su Britanci rekli da će se ono rješavati u kontekstu budućeg trgovinskog sporazuma. “Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, a to se odnosi na sve u dokumentu”, upozorio je Barnier.

London i Bruxelles su se dogovorili da kad je riječ o pitanju izbjegavanja tvrde granice mora postojati rezervno rješenje u sporazumu o razvodu, prenosi Reuters.

You may also like

0 comments