Nikad bliže nuklearnom dogovoru

Šef iranske diplomacije Mohammad Javad Zarif izjavio je u petak da Iran i velike sile nikada nisu bile “tako blizu” sporazumu o nuklearnoj energiji, pozivajući na suradnju protiv zajedničkih izazova, posebice ekstremizma. “Usprkos izvjesnim razlikama, nikada nismo bili tako blizu trajnog sporazuma”, kazao je Zarif dodajući u video-poruci emitiranoj na YouTubeu: “Sporazum, međutim, nije siguran”.

Zarif, koji je osudio “nepravedne sankcije nametnute” Iranu koje su pogodile “nedužne ljude”, kazao je da velike sile moraju “donijeti povijesnu odluku” i odabrati između sporazuma i pritisaka. Rasprave među stručnjacima intenziviraju se u Beču očekujući povratak, počevši od nedjelje navečer, svih šefova diplomacije koji bi trebali napraviti posljednju političku arbitražu u pokušaju postizanja sporazuma do 7. srpnja.

Američki državni tajnik John Kerry, koji nije napustio glavni grad Austrije već tjedan dana, nanovo je razgovarao s iranskim kolegom Zarifom. “Imamo teških pitanja ali se radi o autentičnom naporu” svih strana, kazao je Kerry. “Nastavljamo raditi. Večeras, sutra, u nedjelju. Sigurno je da obojica želimo probati vidjeti možemo li postići zaključak”, dodao je on.

You may also like