Nijemci žele u Hrvatskoj ulagati u obnovljivce

Peter Altmaier
Hrvatska i Njemačka predsjedavat će Vijećem EU u narednoj godini, a u okviru priprema ministri gospodarstava dviju zemalja, koji će se susresti danas u Zagrebu, fokus žele usmjeriti na digitalizaciju u gospodarstvu.

Peter Altmaier, ministar gospodarstva i energetike najsnažnije europske ekonomije, tijekom današnjeg posjeta, osim razgovora na najvišoj političkoj razini u Vladi i Uredu Predsjednice, te Ministarstvu gospodarstva, s kolegom Darkom Horvatom obići će i jednog od najvažnijih partnera automobilske industrije u Hrvatskoj, distribucijski centar Tokić u Sesvetama. Tamo će mu, pak, biti predstavljen logistički samovozni robot koji je proizvela osječka tvrtka Gideon Brothers. Riječ je o samovoznom robotu koji može prenositi 800 kilograma tereta i koji sigurno “operira” oko ljudi i drugih pokretnih strojeva.

U pratnji Altmaiera dolaze i predstavnici njemačkih tvrtki, koji će u HGK, u okviru Gospodarskog foruma imati i B2B razgovore o mogućoj suradnji. Prijavljeno je za razgovore oko 60 tvrtki. U organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, pak, ministar Altmaier razgovarat će i s njemačkim gospodarstvenicima koji posluju u Hrvatskoj, kao i povratnicima koji su karijere nastavili u Domovini, no detalji tih razgovora nisu poznati jer sastanak je, prema pojašnjenju AHK-a, zatvoren za javnost.

AHK, inače, broji oko 400 članica, a osim ovog susreta aktivno radi i na pripremi za Njemačko-hrvatski gospodarski forum koji se za mjesec dana održava u Münchenu. Prema podacima AHK-a najveće zanimanje za Hrvatsku njemački ulagači pokazuju za propulzivne gospodarske grane – turizam i energetiku, uključujući OIE i energetsku učinkovitost, tehnologije zaštite okoliša, prehrambenu industriju, IT i farmaceutski sektor.

U dosadašnjim njemačkim ulaganjima u Hrvatsku najvrjednija su ostvarena u sektoru maloprodaje i veleprodaje, telekomunikacijama i energetici. Trgovinski odnosi dvije zemlje kontinuirano bilježe rast – i u prvih sedam mjeseci ove godine hrvatski izvoz na to tržište rastao je za 7 posto, a uvoz iz Njemačke za 6,2 posto. Najvažniji izvozni proizvodi iz Hrvatske dolaze iz automobilske industrije, te potom obuća, kabeli i lijekovi. U ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom Njemačka ima najveći udjel od 14 posto, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments