Nijemci pokušavaju spasiti nuklearni sporazum

 

Heiko Mass
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas doputovao je u nedjelju u Teheran kako bi razgovarao s predsjednikom Hasanom Rohanijem u sklopu europskih napora za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i smirivanja rastućih napetosti između SAD-a i Irana.

Oprezno zatopljenje u odnosima Teherana i Washingtona dogodilo se nakon što je Iran 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila o ograničavanju svojih nuklearnih aktivnosti. No, napetosti sa Sjedinjenim Državama ponovno su porasle otkako je 2018. predsjednik Doland Trump povukao Washington iz sporazuma i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Zapadnoeuropski potpisnici, uključujući Njemačku, žele spasiti nuklearni sporazum iako dijele Trumpovu zabrinutost zbog iranskog programa balističkih projektila i njegove uloge u sukobima na Bliskom istoku.

Njemačka, Francuska i Britanija smatraju da nuklearni sporazum ostaje najbolji način za ograničavanja iranskog obogaćivanja uranija. Njemački diplomatski izvori potvrdili su da će se ministar Maas sastati sa svojim kolegom po dužnosti Mohamadom Džavadom Zarifom i predsjednikom Rohanijem u ponedjeljak.

Maas se na putu za Teheran ovog vikenda zaustavio u Iraku gdje je upozorio na opasnosti bilo kakvog sukoba s Iranom za cijeli Bliski istok, te kazao kako su Europljani uvjereni da vrijedi pokušati sačuvati nuklearni sporazum s Iranom.

Sjedinjene Države su pokrenule proizvodnju komponenti za rakete zemlja – zemlja izjavio je potparol pentagona potpukovnik Michelle Baldanza. Kongres je zakonom FY19 odobrio sredstva za proizvodnju i testiranje novih raketa, u planu je testiranje dva tipa raketa koje su zabranjene INF sporazumom. “Sjedinjene Države u ovom trenutku nisu provele nikakve nepovratne korake i spremni smo ukinuti našu šestomjesečnu suspenziju i zaustaviti planirano povlačenje iz sporazuma ukoliko Rusija odustane od spornih raketa, što je malo vjerovatno.”

Bez takve promjene, naša odluka da se povučemo iz sporazuma će ostati na snazi. Spremni smo na sve opcije pa tako i na razvoj novog naoružanja u slučaju da Rusija ne odustane od projektila 9M729. Kraj polugodišnjeg perioda suspenzije INF ugovora ističe 2.8.2019.

You may also like