Nijemci ograničili cijenu stanarina

Berlin – Donji dom njemačkog parlamenta donio je u četvrtak zakon kojim je ograničio stanarine u velikim gradovima na deset posto više od prosječnih cijena, nastojeći spriječiti da najmoprimci plaćaju cijene veće od tržišnih.
Stanarine su od 2007. porasle 30 do 40 posto u Berlinu, Hamburgu, Muenchenu i Frankfurtu. Porast stanarina ima osobito velike posljedice u Njemačkoj gdje gotovo polovica stanovništva živi u unajmljenim stanovima. Vlastite stanove posjeduje samo 46 posto stanovnika, najmanje u Europi nakon Švicarske. Novi zakon primjenjivat će se samo na područjima gdje je tržište stanovaposebno oskudno.

Novost je i to da će, umjesto stanara, iznajmljivači stanova ili osoba koja angažira posrednika plaćati naknadu agenciji koja je ponekad iznosila kao gotovo dvije stanarine. O novom zakonu raspravljat će 27. ožujka gornji dom parlamenta, a na snagu bi mogao stupiti u travnju.

Zakon je prije izbora 2013. predložila Socijaldemokratska stranka, a kasnije su ga prihvatili kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel.