Home Europska unija Nije rješenje samo u zbrinjavanju izbjeglica

Nije rješenje samo u zbrinjavanju izbjeglica

by Agencije

Europarlamentarka i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić sudjelovala je na Siciliji u akciji pomoći izbjeglicama i lokalnim zajednicama koje ih prihvaćaju istaknuvši kako rješenje nije samo zbrinjavati izbjeglice, već se treba aktivirati da se rat zbog kojih bježe privede kraju.

Tomašić je prošlog tjedna sudjelovala u projektu “Maja Catania 2015”, koji je organizirala politička obitelj Europskih konzervativaca i reformista, kojoj pripada i HKS. U sklopu projekta konzervativni zastupnici u Europskom parlamentu i nacionalnim parlamentima iz trinaest europskih država na Siciliji su sudjelovali u akciji pomoći migrantima i lokalnim zajednicama koje ih prihvaćaju.

Konzervativci su novčanim donacijama i vlastitim četverodnevnim radom preuredili osnovnu školu u Grammicheleu, koja je ponovno otvorena zbog pojačanog priljeva izbjegličke djece, te renovirali hostel u Messini gdje su smješteni maloljetni migranti koji su na obale Italije stigli bez pratnje roditelja. “Teške su to priče i gotovo nevjerojatna svjedočanstva. A sve ih je više i dolaze iz sve većeg broja azijskih i afričkih država jer Europa šalje krive poruke. Ne možemo zbrinuti sve unesrećene ovog svijeta i moramo to jasno poručiti. Ali za one koji su doista ugroženi, čiji je život u opasnosti, moramo naći rješenje do završetka rata”, rekla je Tomašić. Upozorila je da će izbjeglice bježati u Europu dok se rat u Siriji i Iraku ne završi. “Zato nije rješenje samo zbrinjavati izbjeglice, nego se i aktivirati da se taj rat konačno privede kraju. Ali nekima on kao da odgovara, pa je reakcija međunarodne zajednice mlitava i neodlučna”, istaknula je Tomašić.

Prve izbjeglice, od onih koji su u srijedu novom rutom za Europu umjesto u Mađarsku počeli iz Srbije ulaziti u Hrvatsku, u Sloveniji se očekuju “kroz dan ili dva”, javljaju slovenski mediji koji se pozivaju na neimenovane izvore u policiji. Kako je objavio ljubljanski list “Žurnal”, val izbjeglica mogao bi Sloveniju zahvatiti najkasnije kroz dva dana.

Kamo će se točno oni usmjeriti za sada nije jasno, ali po onome što smo doznali najprije ih očekuju u općinama Lendava (uz granicu s Mađarskom) i u Gornjoj Radgoni (prema Austriji), navodi list, te dodaje da civilna zaštita ovih dana pravi izvide radi određivanja dodatnih lokacija za postavljanja šatora za izbjeglice.

Prijašnjih tjedana predstavnici slovenske vlade razgovarali su s 13 općina u kojima bi mogli biti postavljena prihvatilišta za migrante i izbjeglice ako dođu u većem broju. “Žurnal” navodi da u policiji kažu da će se pri tretmanu izbjeglica i migranata držati zakona, ali nastojati što više pojednostaviti procedure te da je potrebno utvrditi koje su osobe koje su ilegalno prešle granicu.

Slovenija sa susjednim državama ima bilateralne ugovore o readmisiji osoba koji ilegalno prijeđu granicu, a ne zatraže azil, ali se zadnjih dana takav ugovor s Mađarskom, zbog situacije s izbjeglicama u toj državi, pokazao neoperativnim.

Prihvatni centri planiraju se i u Ilirskoj Bistrici, Črnomelju, Podlehu te u Brežicama, gdje tvrde da o detaljima nisu obaviješteni. “Znamo da će do nas vjerojatno doći velika skupina ljudi, ali više od toga, i od načelnog dogovora da tim ljudima treba pomoći, u Brežicama ništa ne znamo”, kazao je za “Žurnal” načelnik općine Brežice Ivan Molan. Slovenski premijer Miro Cerar u srijedu je prilikom posjeta Lendavi, gdje je bilo govora i o izbjegličkom problemu, rekao da je Slovenija na mogući dolazak većeg broja izbjeglica i migranata spremna, ali da pri tome treba zajamčiti i sigurnost građana.

Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak će se sastati s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom, potvrđeno je u srijedu popodne u kabinetu predsjednika slovenske vlade. Oni će se sastati u Sloveniji, a mjesto susreta nije navedeno. Očekuje se da će austrijski i slovenski premijer govoriti o izbjegličkoj krizi nakon što je Austrija uvela oštrije granične kontrole prema susjednim državama. Iz hrvatske vlade danas je potvrđeno da će u četvrtak o izbjegličkoj krizi razgovarati hrvatski premijer Milanović i austrijski kancelar Faymann. Austrijska agencija APA objavila je da će Faymann s Cerarom razgovarati u Ljubljani, a početak sastanka je u 11 sati.

Related Posts