Home Europska unija Nije rješenje niti pustiti milijune izbjeglica u zemlju

Nije rješenje niti pustiti milijune izbjeglica u zemlju

by Agencije

Na Bledu je u ponedjeljak otvoren tradicionalni Bledski strateški forum čije su teme ove godine fokusirane na pitanja sigurnosti, integracija, te budućih izazova u Europi i njenom širem okruženju, a na skupu sudjeluje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je govorila na uvodnom panelu lidera i sastati se s domaćinom, slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Međunarodnu konferenciju koja je okupila ugledne goste i stručnjake iz 70-ak država otvorio je slovenski premijer Miro Cerar, zaželjevši im dobrodošlicu i uspješan rad.

Hrvatska predsjednica sudjelovala je u raspravi na glavnom panelu lidera o sigurnosnim izazovima Europe i rastućoj nestabilnosti u svijetu, zajedno sa slovenskim predsjednikom Pahorom, predsjednikom kanadskog senata Georgeom Fureyem, te albanskim predsjednikom Edijem Ramom.

U tematskim raspravama i na bilateralnim susretima na Bledu aktivna je i većina šefova doplomacija iz država zapadnog Balkana, među ostalim šefovi diplomacija Srbije, BiH i Makedonije kojii predstavljaju svoje poglede na sigurnosna pitanja i stanje u regiji okrenutoj članstvu u EU-u.

Razgovaraju o globalnoj ekonomiji, migracijama, terorizmu, energetici, a posebno o Europskoj uniji kao privlačnom čimbeniku stabilnosti i napretka.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je pred početak skupa da će u fokusu njegovih bilateralnih susreta s kolegama iz regije biti njena stabilnost, te sigurnosni izazovi, posebno moguće ponavljanje migracijske krize.

Grabar Kitarović je, među ostalim, govorila o problemu izbjegličke krize, gdje je kazala da ne treba dopuštati milijunima izbjeglica da dolaze u zemlje Europske unije, već stvoriti bolje uvjete za život u njihovim zemljama.

Related Posts