Nije prošla revizija obveznih hrvatskih zaliha nafte

Državni ured za reviziju u četvrtak je dostavio Hrvatskom saboru 20 revizorskih izvješća, od čega se devet odnosilo na korisnike državnog proračuna, pri čemu su tri dobila bezuvjetno, pet uvjetno, dok je Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata dobila nepovoljno mišljenje.

Od ostalih izvješća, jedno se odnosi na reviziju učinkovitosti javne nabave, dok se deset izvješća odnose na provjeru provedbe daljnjih preporuka u prije obavljenim revizijama. Kako je kazala pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec, sva izvješća su danas dostavljena DORH-u, a objavljena su i na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju.

U slučaju Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, kako je istaknula Čoh Mikulec, DORH-u je, uz izvješće, dostavljena i dokumentacija koja se odnosi na nepravilnosti koje su utvrđene u toj agenciji.

Kako stoji u izvješću objavljenom na mrežnim stranicama Državnog ureda, u Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata ‘obavljenom revizijom za 2015. su utvrđene nepravilnosti i propusti koje se odnose na planiranje, računovodstveno poslovanje, rashode, formiranje i skladištenje zaliha nafte i naftnih derivata te javnu nabavu’.

Uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju dobili su Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO).

S druge strane, pak, Državni zavod za statistiku, Ravnateljstvo za robne zalihe i Savjetodavna služba dobili su bezuvjetno mišljenje. Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti javne nabave odnosi se na Hrvatsku lutriju, a kako je ocijenjeno, to društvo učinkovito provodi javnu nabavu, no dane su im preporuke čija bi provedba, kako kažu iz Državnog ureda, ‘povećala odgovornost za upravljanje javnim sredstvima’.

Deset izvješća o obavljenoj provjeri provedbe danih preporuka u prije obavljenim revizijama učinkovitosti odnose se na javnu nabavu u Narodnim novinama te na sprječavanje i otkrivanje prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica na području Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske županije te Zagrebačkog holdinga. Također, Hrvatskom saboru dostavljeno je i izvješće o ekonomskoj opravdanosti razlika u cijeni javne vodoopskrbe na području Koprivničko-križevačke županije. “Broj provedenih preporuka raste, što znači da subjekti sve više provode preporuke Državnog ureda za reviziju”, ističu iz tog Ureda, pri čemu napominju kako su prije desetak godina subjekti provodili 50 posto danih preporuka, dok to sada iznosi iznad 70 posto.

You may also like