Nije otac sina tukao što je kockao, nego što se vadio

Iz zadnjih izjava, nervoze i oprečnih stavova, nekoliko je poznavatelja prilika i stranačkih dužnosnika vidjelo povredu statuta SDP-a i gaženje Glavnog odbora te stranke. Povodom toga razgovarali smo s utjecajnim zagrebačkim članom stranke. Smatra kako je korektno ostati anoniman tijekom pregovora o sastavljanju vlasti, no potvrdio nam je kako se Zoran Milanović ima razloga bojati odlaska s vlasti, koji će neminovno značiti njegov pad unutar stranke.

Statut SDP-a više uopće ne vrijedni, on je obična sprdačina prilagođena predsjedniku stranke, kao uostalom i sve temeljne instance stranke, rekao nam je danas dobar poznavatelj prilika u SDP-u. Sve se odluke u SDP-u naime donose u nekoliko minuta nakon što članove temeljnih tijela Milanović, Hajdaš Dončić i Grčić dovedu pred gotov čin onemogućujući ikakvu raspravu. Tako je bilo i u subotu, kada je Milanović sazvao ljude rekavši im da želi štio prije završiti odbor. Budući je većina klijentistički vezana s njime, tako su i učinili. Glasovali su kako nisu za suradnju s HDZ-om, no sve je to napravljeno kako bi se Milanoviću učvrstila pozicija u SDP-u.

Uopće, za njega, kaže nam poznati zagrebački SDP-ovac, izbori imaju jedinu svrhu ostanka Milanovića u vlasti i to iz dva razloga.

Prvi je taj što ima narcisoidno mesijanski poremećaj osobnosti. Strašno je želio postati premijer i vjerojatno bi doživio kao svoj neuspjeh da prije kraja života to prestane biti, karikira naš sugovornik. Kako bilo u toj se funkciji osilio, a vlast mu treba kako bi javnim novcem i uhljebljivanjima klijentistički vezao svoje protivnike za sebe. Tako je bilo u svim unutarstranačkim sukobima u stranci, a tako je i sada pokušao i pokušava kupiti članove Mosta. Tako je Zoran Milanović, prema našem izvoru, vladao SDP-om sve ove godine. Srednjevjekovnom metodologijom vazalskih odnosa osigurava sebi podršku, ako nema vlasti, nema više niti toga.

Drugi je razlog u njegovim poluuspješnim obiteljskim poslovima, potvrđuje nam sugovornik, koje za premijera obavljaju njegov brat Krešimir, ali i njegov otac Stipe. Taj je posao, uostalom, koštao funkcije neke ministre, koji nisu htjeli sudjelovati u nasilnom otimanju posla s otpadom nekim eminentnim tvrtkama.

Zaključimo, iz Zorana Milanovića, i/ili visokog izvora, kada govori o drugim političkim akterima kao o mogućim kriminalcima i političkim mrtvacima, zapravo progovara strah od vlastite sudbine. Vezana uz tu definiciju mogla bi biti manira „kockara koji se vadi“ koju pokazuje svojim dijametralno oprečnim izjavama posljednjih dana. No, nije otac sina tukao što je kockao, nego što se vadio, kaže narodna poslovica, a političko ozračje u nas čeka reakciju većine časnih članova SDP-a.

You may also like