Nigerijska agencija za suzbijanje korupcije podigla je kaznene prijave protiv naftnih divova Shella i Enija zbog koruptivnih radnji povezanih s ishođenjem dozvola za aktivnosti na naftnim bušotinama u Gvinejskom zaljevu.

Nigerijska komisija za gospodarski i financijski kriminal optužila je 11 tuženika za “podmićivanje službenika”, navodi se u sudskom dokumentu.

Naftne kompanije Shell, Eni i Agip, nigerijski ogranak Enija, sudjelovale su u koruptivnim radnjama u sklopu kojih su platili nigerijskim poslovnim ljudima i političarima “ukupno 801 milijun dolara”, stoji u tom dokumentu.

Riječ je o najnovijoj istrazi vezanoj za kontroverzni naftni sporazum ‘težak’ 1,3 milijarde dolara iz 2011. godine, koja svjedoči o duboko ukorijenjenoj korupciji u tome sektoru.

Talijansko tužiteljstvo također istražuje kupnju dozvola za aktivnosti na bloku OPL 245 koji se nalazi na otvorenom moru u Gvinejskom zaljevu a procjenjuje se da sadrži rezerve u visini najmanje devet milijardi barela sirove nafte.

Iz britansko-nizozemskog naftnog diva Shella i iz talijanskog Enija opovrgavaju bilo kakve neprimjerene radnje.

“Eni nije učinio ništa loše”, kazao je izvršni direktor Enija Claudio Descalzi prošloga mjeseca u razgovoru za londonski financijski dnevnik Financial Times.

“U svakoj smo fazi postupali u skladu s važećim zakonima… Eni i Shell su platili nigerijskoj vladi a nisu sudjelovali u odluci vlade o tome u što će se novac utrošiti”, rekao je Descalzi.

(Agencije)

Related Posts