Nigerija vratila sredstva nastala korupcijom u proračun

Nigerija je u subotu objavila da je vratila gotovo 600 milijuna dolara korupcijom otuđene imovine od prošlogodišnjeg dolaska na vlast predsjednika Muhamadua Buharija kojem je borba protiv korupcije jedna od glavnih točaka političkog programa.

Od 29. svibnja 2015. do kraja svibnja 2016. godine, vlada je prikupila u lokalnim valutama 78,3 milijardi naira (395 milijuna dolara), 185 milijuna u gotovini, 3,5 milijuna funti i 11.250 eura, objavio je u priopćenju ministar informiranja Lai Mohammed.

Ukupno je skupljeno više od 590 milijuna dolara u toj naftnoj državi koju pogađa pad cijena sirove nafte i pad proizvodnje, uglavnom zbog pobunjeničkih napada u delti Nigera, srcu proizvodnje crnog zlata.

Vlasti su također objavile da su stupile u posjed farmi, zgrada, brodova i automobila, od kojih su neki bili u rukama bivših dužnosnika čiji identitet nije otkriven.

Nigerija je na 136. mjestu najkorumpiranijih zemalja prema popisu Transparency Internationala, antikorupcijske nevladine organizacije. I britanski premijer David Cameron nazvao je u svibnju ovu afričku zemlju “iznimno korumpiranom”.

Umjesto upućivanja kritika šefu britanske vlade, predsjednik Buhari je pitao London kako da prikupiti “astronomske” iznose koje je vladajuća klasa oduzimala desetljećima i pohranjivala u inozemstvu.

U subotu je nigerijski ministar informiranja izjavio kako očekuje povrat protuvrijednosti od 340 milijuna dolara “skrivenih” u Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na stranim računima Nigerijaca.

You may also like