Nicolas Maduro raspoređuje vojsku na ulicama Venezuele

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro počeo je sa slanjem 2600 vojnika u Tachiru, jednu od 23 venezuelskih saveznih država, nakon pljački i napada dok se od početka travnja suočava s valom prosvjeda u kojima su poginule 43 osobe.

“Naredio sam premještanje 2000 vojnika i 600 agenata za posebne operacije”, izjavio je u srijedu ministar obrane Vladimir Padrino Lopez na državnoj televiziji VTV ističući kako djeluje na zahtjev socijalističkog predsjednika.

Vojnici su počeli pristizati u Tachiru u noći sa srijede na četvrtak. Prethodnog je dana šef države ponovno produžio gospodarsko izvanredno stanje, na snazi od siječnja 2016., koje mu omogućava ograničavanje ustavnih “jamstava” i poduzimanje posebnih mjera “društvenog, gospodarskog, političkog i sudskog reda”.

Venezuelu od 1. travnja potresa val prosvjeda i sukoba, a broj smrtno stradalih svakog je dana veći. U srijedu je objavljena pogibija 15-godišnjeg prosvjednika. Ukupno su smrtno stradale 43 osobe, jednako kao u prethodnom velikom nizu prosvjeda protiv Madura od veljače do svibnja 2014.

You may also like