Home Ekonomija NHS: Neka se o privatizaciji raspravlja u Saboru

NHS: Neka se o privatizaciji raspravlja u Saboru

by Agencije

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever zatražio je u petak od predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića da se zaustavi prodaju osam tvrtki koje su skinute s popisa strateških poduzeća, te da se sastavljanje popisa tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku izuzme iz vladinih ovlasti i prenese u ovlasti Hrvatskog sabora.

Sever u pismu od premijera traži da zaustavi započete procese pripreme te imovine za prodaju i o tome prethodno provede široku javnu raspravu, a nakon nje i raspravu u Hrvatskome saboru. “Riječ je o vrijednoj narodnoj imovini koja ima ne samo financijsku vrijednost nego i financijski teško mjerljivu, ali itekako visoku stratešku vrijednost i predstavlja imovinu od posebnog interesa. Za koga? Naravno, prvenstveno za narod čija je to imovina i čije su je generacije stvarale”, kaže se u pismu.

“U uvjetima u kojima je ova vlast već mjesecima zabavljana sobom i svojim unutarnjim neslaganjem i nesuglasicama te zamara građane javnim pranjem svojeg prljavog rublja i tako upoznaje javnost sa većinom svojih ‘intimnosti’, istovremeno zaprepašćuje kako lako, telefonom, na telefonskoj sjednici, donosi odluku o brisanju nekih tvrtki sa popisa tvrtki od strateškog i posebnog interesa za RH”, navodi Sever.

Predsjednik NHS smatra da se ne može takvu odluku donijeti telefonom, samo da što prije popuni crnu proračunsku rupu. “Ako za ovu Vladu ACI d.d., Opatija, Croatia Airlines d.d., Zagreb, Luka Rijeka d.d., Rijeka, Croatia banka d.d. Zagreb, Petrokemija d.d., Kutina, Končar elektroindustrija d.d., Zagreb, Podravka d.d., Koprivnica i Croatia osiguranje d.d., Zagreb više nisu tvrtke od strateškog i posebnog interesa za RH (neovisno o visini udjela koje RH ima u njihovoj vlasničkoj strukturi), možda narod i njegovi zastupnici u Hrvatskome saboru ipak misle drukčije od Vlade RH?! Pitajte ih. Dužni ste ih to pitati”, poručuje Sever.

Ujedno podsjeća premijera Oreškovića na njegovu izjavu vezanu uz prodaju ACI-ja, kada je na pitanje je li u razgovoru sa turskim poslovnim ljudima koji su bili u posjetu Hrvatskoj bilo riječi i o prodaji ACI marina, prema pisanju medija, rekao kako “nije bilo konkretnih razgovora o tome”, da je “ACI za ovu Vladu strateška tvrtka” te da se “ne razmišlja o njenoj privatizaciji”. ” Kako Vlada RH u samo nekoliko dana radi takav zaokret u vlastitom ‘razmišljanju’? Ako se tako krene rasprodavati ono što smo baštinili od generacija prije nas i što smo i sami stvorili, razvijali i čuvali, što će naša djeca i unuci baštiniti od nas?”, pita Sever i odgovara kako Vlada RH svoje na izborima stečeno pravo na odgovorno upravljanje narodnom imovinom nema ovlasti tumačiti kao svoje ekskluzivno pravo prodaje te imovine, a bez da je za to ovlaste izvorni vlasnici imovine.

Sever napominje kako, unatoč jučerašnjoj izjavi premijera nakon burnih reakcija javnosti, da ne idu u prodaju sve tvrtke skinute s popisa, to ne znači da ostale neće pa poziva Oreškovića da “ima na umu krilaticu koja nas je pozivala na čuvanje naših šuma od požara – trenutak nepažnje, a godine i godine teških posljedica. Nemojte da i ovo bude jedan trenutak takve nepažnje”.

Related Posts