Nezavisni cestarski sindikat brani djelatnike HAC ONC-a

Nezavisni cestarski sindikat (NCS) zatražio je u petak od djelatnika Hrvatskih autocesta – odjela naplate cestarine (HAC ONC) da se strogo pridržavaju pravilnika o naplati cestarine, posebno kad korisnik plaća devizama kako ih se ne bi optuživalo za pokušaje malverzacije, podsjećajući ih pritom da im vrijeme naplaćivanja nije ograničeno, što mediji tumače kao poziv na bijeli štrajk jer bi moglo doći do duljih čekanja pri naplati cestarine uoči predstojećih blagdana.

Korisnicima prilikom plaćanja devizama vraćajte isključivo kune i lipe i nemojte im mijenjati devize u kune, a u slučaju takvih zahtjeva recite im da vam je to zabranjeno i uputite ih na najbližu mjenjačnicu, stoji u preporuci NCS-a djelatnicima HAC ONC-a. Preporučuju im da prilikom svake transakcije primaju najmanji mogući iznos deviza dostatan za naplatu cestarine tako da ih se ne može optužiti za nelogične transakcije.  “Vrijeme naplaćivanja vam nije ograničeno, a za svaku pogrešku se izlažete najstrožim sankcijama”, upozoravaju djelatnike iz Sindikata i preporučuju im da predaji obračuna posvete dovoljno pažnje i vremena jer za svaku pogrešku mogu biti sankcionirani.

Ako ste bili ili vam se dogodi da ste izloženi pritiscima poslodavca, mobingu, povredi dostojanstva ili bilo kakvom maltretiranju, prijavite ga prvom njegovom nadređenom i s tome upoznajte Radničko vijeće. To se odnosi i na radnike ostalih organizacijskih jedinica, navode iz NCS-a. Od imenovanja nove Uprave, to jest od kolovoza, radnici nam se sve više žale na revanšizam, pritiske, mobing, prijetnje, histerična izderavanja pojedinih šefova i kažnjavanja za svaku sitnicu, jednom riječju “diktaturu”, prioopćio je Nezavsini cestarski sindikat. Tvrdi da je od 11. prosinca pokrenuta medijska hajka, posebno na blagajnike, referente i operativne rukovodioce. “Podaci kojima se zlonamjerno manipulira u medijima dostupni su samo Upravi i njihovim najbližim suradnicima, pa je lako zaključiti da su od njih naručeni”, ističe taj sindikat.

Kako se protiv radnika masovno pokreću disciplinski postupci i svakodnevno izlažu javnom linču zbog objava u gotovo svim medijima, Radničko vijeće i NCS su putem medija s time upoznali javnost i korisnike i zamolili ih da, ako cestarinu plaćaju devizama, pripreme odgovarajući iznos; također smo ih izvijestili da povrat deviza nije dozvoljen, a niti zamjena deviza, stoji uz ostalo, u priopćenju NCS-a.

U Hrvatskim autocestama, odjelu naplate cestarine (HAC ONC), nemaju nikakvih informacija o eventualnim zastojima, usporenom radu ili duljim čekanjima pri naplati cestarine i kažu da su svi radnici su na svojim radnim mjestima i stanje je redovito. Očekuju povećan priljev vozila uoči predstojećih blagdana, no zasad nisu planirane pojačane smjene. Priopćenjem su već upozorili na mogućnost kraćih čekanja zbog povećanog priljeva vozila i pozvali korisnike da koriste bezgotovinsko plaćanje ili pripreme sitan novac. Vezano uz navode Sindikata, napominju kako je plaćanje stranim sredstvima plaćanja, odnosno devizama moguće samo nerezidentima, to jest stranim državljanima.

You may also like