Home Ekonomija Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvećima u Europi

Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvećima u Europi

by Agencije

Hrvatska je u prosincu ponovo bila među zemljama Europske unije s najvišim stopama nezaposlenosti, a ponovo je prednjačila i po njezinom padu na godišnjoj razini, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u prosincu iznosila 11,4 posto i ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Eurostata.

Hrvatska je time bila među zemljama EU s najvećom nezaposlenošću, koje je predvodila Grčka sa stopom nezaposlenosti od 23,0 posto (u listopadu). Slijede Španjolska s 18,4 posto, Cipar sa 14,3 posto i Italija s 12 posto.

Najniže stope nezaposlenosti zabilježile su u prosincu Češka, od 3,5 posto, i Njemačka, od 3,9 posto. Na godišnjoj je razini stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj smanjena u prosincu za 3,6 postotnih bodova, najviše među zemljama Unije. Hrvatska time peti mjesec zaredom prednjači među zemljama EU padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini.

Izrazitiji pad zabilježile su još Španjolska, za 2,3 postotnog boda, i Portugal, za dva postotna boda. Na razini EU sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se u prosincu na najnižoj razini u gotovo osam godina, od 8,2 posto, zabilježenoj i u studenom. U prosincu 2015. godine iznosila je 9,0 posto.

U eurozoni stopa nezaposlenosti spustila se u prosincu na najnižu razinu od svibnja 2009. godine, od 9,6 posto. Time je smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isto razdoblje godine ranije manja je za gotovo jedan postotni bod.

Bez posla je u EU u prosincu bilo 20,065 milijuna građana, od čega njih 15,571 milijun u eurozoni. Time je njihov broj smanjen za 159 tisuća u odnosu na studeni u EU, te za 121 tisuću u eurozoni.

Na godišnjoj je razini manji za 1,839 milijuna u EU, te za 1,256 milijuna u eurozoni.

U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata bez posla u prosincu bilo 206 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u studenom. U odnosu na prosinac 2015. godine njihov je broj smanjen za 75 tisuća.

Stopa nezaposlenosti među mladima u EU iznosila je u prosincu 18,6 posto i time je ostala nepromijenjena u odnosu na revidiranu vrijednost za studeni. U odnosu na prosinac 2015. godine manja je za 0,9 postotnog boda, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je pak stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina smanjena u prosincu na 20,9 posto, s revidiranih 21 posto u studenom. Na godišnjoj je razini također smanjena za 0,9 postotnog boda.

Bez posla je u prosincu 2016. u EU bilo 4,219 milijuna mladih, od čega 2,957 milijuna u eurozoni. Na godišnjoj razini njihov je broj smanjen za 196 tisuća u EU, te za 88 tisuća u eurozoni. Najviše su stope nezaposlenosti mladih među zemljama EU bilježile Grčka, od 44,2 posto (u listopadu), Španjolska, od 42,9 posto, i Italija, od 40,1 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je u prosincu Njemačka, od 6,8 posto. Hrvatska je u četvrtom tromjesečju 2016. u toj dobnoj skupini bilježila stopu nezaposlenosti od 28,0 posto, čime ju je pretekao Cipar s 32,8 posto u istom razdoblju, pokazuju podaci Eurostata.

Related Posts