Home Ekonomija Nezaposlenost na razini EU stagnira, u RH najveći pad stope

Nezaposlenost na razini EU stagnira, u RH najveći pad stope

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Nezaposlenost u EU zadržala se u ožujku na najnižoj razini u devet i pol godina, a Hrvatska je bila među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU bila je u ožujku nepromijenjena u odnosu na veljaču kada je iznosila 7,1 posto. To je njezina najniža razina od rujna 2008. godine, napominju u Eurostatu.

U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 7,9 posto.

Nezaposlenost je stagnirala i u eurozoni, na 8,5 posto, najnižoj razini od prosinca 2008. godine. U istom mjesecu prošle godine iznosila je 9,4 posto.

[/vc_column][/vc_row]

Bez posla je u ožujku u EU28 bilo ukupno 17,481 milijun građana, od čega njih 13,824 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na veljaču za 94 tisuće u EU, te za 83 tisuća u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak broj nezaposlenih u EU manji je za 1,93 milijuna, te za 1,414 milijuna u eurozoni, izračunali su u Eurostatu.

Među zemljama EU-a najnižu je stopu nezaposlenosti u ožujku bilježila Češka, od 2,2 posto. Slijede Malta i Njemačka s 3,3 odnosno 3,4 posto.

Najvišu stopu nezaposlenosti bilježila je Grčka, od 20,6 posto u siječnju, te Španjolska, od 16,1 posto. U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u ožujku iznosila 9,4 posto i smanjena je za 0,2 postotnog boda u odnosu na veljaču. U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 11,8 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku bilo 169 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 45 tisuća.

Velika većina zemalja EU-a bilježila je niže stope nezaposlenosti nego u istom mjesecu prošle godine. Izuzetak su Litva gdje je stopa nezaposlenosti stagnirala, i Estonija, gdje je porasla za 1,2 postotna boda.

Hrvatska je bila u skupini zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, za 2,4 postotna boda, pokazuju podaci Eurostata. Najviše je pala stopa nezaposlenosti na Cipru, za 3,2 postotna boda. Slijedi Grčka s padom stope nezaposlenosti za 2,6 postotnih bodova.

Stagnacija nezaposlenosti mladih

Stopa nezaposlenosti među mladima u EU tek je neznatno smanjena u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši s 15,7 na 15,6 posto, procjenjuju u Eurostatu.

U eurozoni smanjena je za 0,2 postotna boda, na 17,3 posto. U odnosu na prošlogodišnji ožujak manja je za 1,7 postotnih bodova i u EU i u eurozoni, pokazuju procjene Eurostata. Bez posla je u EU u ožujku bilo ukupno 3,5 milijuna građana u dobi do 25 godina, od čega njih 2,449 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 409 tisuća u EU, te za 305 tisuća u eurozoni. Među zemljama EU najnižu je stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini bilježila Njemačka, od 6,1 posto. Slijede Češka sa 6,8 posto i Nizozemska sa 7,0 posto.

Najvišu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je pak Grčka, od 42,3 posto u siječnju. Slijede Španjolska s 35 posto i Italija s 31,7 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih u ožujku bila nepromijenjena u odnosu na veljaču kada je iznosila 23,3 posto. Time je u odnosu na prošlogodišnji ožujak smanjena za 5,5 postotnih bodova.

Bez posla je u ožujku bilo 36 tisuća građana u dobi do 25 godina, kao i u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 13 tisuća, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Related Posts