Nezaposlenost će se udvostručiti zbog koronakrize

Analiza OECD-a
Koronakriza će potaknuti rast nezaposlenosti u većem dijelu razvijenog svijeta znatno iznad razine u vrijeme globalne financijske krize 2008. godine, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Do kraja lipnja stopa nezaposlenosti u 37 članica OECD-a poskočit će na 11,4 posto, s 5,2 posto koliko je iznosila na kraju 2019. godine kada je bila na najnižoj razini u 50 godina, procjenjuju u toj organizaciji. U listopadu 2009. godine, nakon financijske krize, iznosila je 8,7 posto, podsjećaju u OECD-u.

Oporavak će vjerojatno biti postupan, napominju u godišnjem izvješću o zapošljavanju, potvrdivši procjenu da bi na kraju godine stopa nezaposlenosti trebala iznositi 9,4 posto, te kliznuti na 7,7 posto na kraju 2021.

Prognoze za iduću godinu baziraju se na pretpostavci da zemlje OECD-a neće pogoditi drugi val pandemije. Ako se pandemija ponovo razmaše, stopa nezaposlenosti iznosit će na kraju iduće godine 8,9 posto.

Naš epidemiološki model pokazuje pritom da bi se drugi val mogao izbjeći i ako cjepivo ne bude razvijeno, napominju u OECD-u, dodajući da bi vlade trebale koristiti mjere na tržištu rada, poput kontinuiranog poticanja rada od kuće. Naglašavaju i da bi se intervencije na tržištu rada, poput programa očuvanja radnih mjesta, sada trebale bolje uskladiti s potrebama kompanija, radnika i kućanstava, piše Privredni.hr.

You may also like

0 comments