Nezapamćena svjetska kriza, ponor najvećih ekonomija

Fitch
Add content here
Ekonomije SAD-a i eurozone smanjit će se za 30 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju, a oporavak od nove pandemije koronavirusa trajat će najmanje do kraja sljedeće godine, navodi analitičari Fitch Ratingsa.

Kako je objavila francuska novinska agencija AFP, Fitch smatra kako je ogrničavanje javnog života u SAD-u i Europi izazvalo “ozbiljan pad ekonomske aktivnosti”. U tom se svjetlu procjenjuje da će BDP u tekućem tromjesečju u Sjedinjenim Državama i Europi mogao smanjiti za sedam do osam posto na kvartalnoj razini i za 28 do 30 posto godišnje.

Ovo je nezapamćeno gospodarsko usporavanje, rekao je Fitch i dodao da se nešto slično dogodilo u Kini u prvom tromjesečju. Agencija za kreditni rejting također je istaknula da ako se zdravstvena kriza i mjere olakšaju, u drugoj polovici godine može se očekivati značajno poboljšanje gospodarstva. Gospodarskoj aktivnosti može se pomoći vladinim poticajnim paketima.

I u ovom se slučaju BDP neće oporaviti na razine prije pandemije koronavirusa prije kraja 2021., piše Fitch, piše SeeBiz.

You may also like

0 comments