Neutralizirana zabrinutost zbog korona virusa

Stabilizacija cijena nafte
Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 56 dolara budući da je smanjena opskrba iz Libije zbog sukoba neutralizirala zabrinutost zbog širenja koronavirusa i njegovog utjecaja na potražnju.

Na početku tjedna financijska tržišta uzdrmala je zabrinutost da bi širenje koronavirusa moglo prerasti u pandemiju. Južna Koreja namjerava testirati više od 200 tisuća pripadnica i pripadnika vjerske zajednice među kojima je zabilježen veliki broj zaraženih. Virus se širi i u Europi i na Bliskom Istoku

Zbog zabrinutosti za potražnju s obzirom na ograničenje kretanja i karantenu u mnogim gradovima cijena barela u Londonu pala je u ovoj godini gotovo 10 dolara. Protuteža tim bojaznima na tržištima bila je danas gotovo potpuna blokada proizvodnje u Libiji, koja se nadovezuje na koordinirano ograničenje opskrbe iz drugih članica OPEC-a i njihovih saveznica među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju.

Stanje u Libiji ne pokazuje naznake normalizacije, pa su tako sukobljene strane jučer objavile da do daljnjeg neće sudjelovati u mirovnim pregovorima. Čini se kako su libijski mirovni pregovori pretrpjeli još jedan udarac, obje su strane poručile da više neće sudjelovati u pregovorima, što signalizira da proizvodnja u toj zemlji u dogledno vrijeme neće biti obnovljena.

Potporu cijenama mogla bi pružiti i eventualna odluka OPEC-a i njegovih saveznika o dodatnom ograničenju opskrbe, napominje Bloomberg

Ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je danas da bi koronavirus trebao zabrinuti OPEC+. Čeka se mišljenje Rusije, koja je poručila da joj treba više vremena da prouči preporuku tehničkog odbora OPEC-a o smanjenju opskrbe za dodatnih 600 tisuća barela dnevno. Trenutno se smanjuje za 1,7 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 56,11 dolara, što znači da je pala 2,06 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments