Neuspjeh Angele Merkel kratkoročno srušio euro

Pad tečaja eura na najnižu razinu u šest tjedana nakon što se Njemačka našla na rubu novih izbora valutni analitičari smatraju tek kratkotrajnom reakcijom.
Tečaj eura u utorak se stabilizirao na međunarodnim tržištima nakon najvećeg dnevnog gubitka u gotovo mjesec dana, jer su ulagači više-manje zanemarili vijest o prekidu pregovora u Njemačkoj za sastavljanje koalicijske vlade. Eurom se u utorak ujutro trgovalo po 1,1749 dolara, u plusu blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije, koje je završio s najvećim dnevnim gubitkom od 26. listopada, u visini 0,5 posto.

No, takvom padu ne treba pridavati previše pažnje, smatra Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa. “Naime, tečaj eura prema dolaru još je uvijek jedan posto iznad razine s početka mjeseca te 11 posto iznad razine s početka godine. Njemačka je razvijena demokratska država i trenutni problemi ne mogu zemlju dovesti u dublju političku ili gospodarsku krizu. Čak i u slučaju novih izbora, male su šanse značajnijeg utjecaja na gospodarski rast na razini Europske unije”, kazao je Kokanović za Poslovni dnevnik.

Na tom tragu razmišljaju i strani analitičari. “Politika zasad ne zadaje ulagačima previše glavobolje, a mišljenja sam da bi euro mogao oslabiti samo ako se bude stekao dojam da bi sama kancelarka Angela Merkel mogla biti žrtva neuspjelih pregovora”, kazao je John Marley, direktor odjela analize valutnih tržišta u tvrtki za upravljanje valutnim rizicima Infinity International. Prema sudu Josipa Kokanovića, investitori na valutnom tržištu svjesni su malog utjecaja na gospodarski rast, stoga se trenutno više fokusiraju na podatke o inflaciji i očekivane poteze Europske središnje banke (ECB).

“ECB je nedavno najavio korake koji će u idućim godinama dovesti do podizanja kamatnih stopa na ‘starom kontinentu’, što bi trebalo dovesti do porasta potražnje za europskom zajedničkom valutom. Zbog toga bi euro mogao jačati u odnosu na većinu najtrgovanijih valuta na svijetu”, ocjenjuje Kokanović. U fokusu tržišta ovoga tjedna, za koji analitičari očekuju da će biti relativno miran zbog Dana zahvalnosti, mogli bi se naći istup predsjednice američke središnje banke Fed Janat Yellen u utorak i objava zapisnika s posljednje Fedove sjednice u srijedu.

You may also like

0 comments