Neto dobit Shella više je nego usedmerostručena zahvaljujući oporavku cijena nafte

Neto dobit britansko-nizozemskog naftnog diva Shella više je nego usedmerostručena u prvom ovogodišnjem tromjesečju zahvaljujući oporavku cijena nafte, pokazalo je poslovno izvješće objavljeno u četvrtak.

Royal Dutch Shell je prva tri ovogodišnja mjeseca zaključio s dobiti nakon oporezivanja od 3,54 milijarde dolara, u usporedbi sa 484 milijuna dolara koliko je iznosila u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ako se izuzmu jednokratne stavke i oscilacijama podložna vrijednost zaliha, dobit je više nego učetverostručena i iznosila je 3,38 milijardi dolara.

Izvršni direktor Ben van Beurden kazao je da je grupa “uživala u plodovima poboljšanog poslovanja i boljih prilika na tržištu”.

“Prvo je tromjesečje 2017. godine bilo jako dobro za Shell”, dodao je van Beurden, napominjući da je potporu rezultatima pružio i smanjeni dug.

Proizvođači energenata širom svijeta profitiraju od viših cijena nafte, koje su snažno podigle njihove prihode i dobit.

Cijene nafte oporavile su se zahvaljujući odluci Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i pojedinih neovisnih proizvođača da u prvoj polovini ove godine smanje proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi ograničili prekomjernu opskrbu.

Američki energetski divovi ExxonMobil i Chevron i francuski Total i britanski BP redom su ovog tjedna izvijestili o značajnoj dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Cijene nafte kreću se već neko vrijeme oko razine od 50 dolara za barel, u odnosu na 30 dolara koliko su iznosile početkom prošle godine. Zahvaljujući tom skoku Shellovi su prihodi u tom razdoblju uvećani 47 posto, na 73,3 milijarde dolara.

Shell je prošle godine kupio manjeg britanskog konkurenta BG za oko 68 milijardi dolara kako bi ojačao svoju poziciju na tržištu ukapljenog prirodnog plina (LNG).

“Nakon uspješne integracije BG-a velikom brzinom transformiramo Shell dosljednom i discipliniranom realizacijom naše strategije”, naglasio je izvršni direktor britansko-nizozemske kompanije.

“To uključuje ulaganja u ovoj godini u iznosu od oko 25 milijardi dolara i realizaciju novih projekata, za koje očekujemo da će do 2018. godine generirati 10 milijardi dolara novčanog toka od poslovnih aktivnosti”, napomenuo je.

You may also like

0 comments