Neto dobit Gazproma potonula u ovom kvartalu

Niža cijena plina
Ruski plinski div Gazprom objavio je u petak da mu je neto dobit snažno pala u trećem tromjesečju zbog manjeg obujma izvoza i niže cijene plina na ključnom europskom tržištu.

U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit ruske kompanije pala je 45 posto, na 212 milijardi rubalja (tri milijarde eura). Prihodi su mu pali 15,8 posto, na 1.600 milijardi rubalja.

Bruto prihodi od isporuka plina u Europu i druge zemlje, izuzev Rusije i bivših članica Sovjetskog Saveza, pali su 37 posto, na 587 milijardi rubalja. U Gazpromu objašnjavaju taj pad nižom prosječnom cijenom plina, od 169,8 dolara za 1.000 prostornih metara. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 250,8 dolara.

Smanjen je i obujam prodaje. Tako je ruska kompanija u trećem tromjesečju u Europu i druge zemlje isporučila ukupno 53,5 milijardi prostornih metara plina, šest posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Gazprom planira 2. prosinca pustiti u rad plinovod Moć Sibira kojim će isporučivati plin Kini. Puni kapacitet, od 38 milijardi prostornih metara plina godišnje, plinovod bi trebao dosegnuti 2025. godine. Na kraju rujna neto dug ruske kompanije iznosio je 2.860 milijardi rubalja.

You may also like

0 comments