Netanyahu rekao kako je spreman učiniti puno više

Prijetnje
 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da je spreman na nove akcije u Gazi nakon izraelskih napada koji su bili odmazda na palestinsko ispaljivanje rakete kada je u Tel Avivu ranjeno sedam osoba.

“Mogu vam reći da smo spremni na puno više. Učinit ćemo sve što je potrebno za obranu našeg naroda i naše zemlje”, rekao je u poruci putem videokonferencije iz Izraela upućenoj sudionicima godišnje konferencije moćnog proizraelskog lobija u Sjedinjenim Državama (Aipac).

Šef izraelske vlade, koji se u ponedjeljak u Washingtonu sastao s Donaldom Trumpom trebao je osobno nazočiti konferenciji Aipaca u utorak ali je skratio boravak u Americi nakon raketnog napada iz Gaze.

U utorak je u Gazi mirno, a Netanyahu bi trebao odlučiti je li izraelski odgovor završio ili će poduzeti nove akcije, uz rizik eskalacije sukoba dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Izraelu. Izraelska vojska i palestinske naoružane skupine nastavile su sukobe do utorka ujutro. U njima su sudjelovali izraelski zrakoplovi, helikopteri i tenkovi.

Netanyahu je ponovo tijekom videokonferencije srdačno zahvalio američkom predsjedniku koji je dan ranije u njegovoj nazočnosti u Bijeloj kući potpisao priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, okupirane 1967. i zatim pripojene Izraelu. “Nikada, nikada ju nećemo napustiti. Ona je dio Izraela”, rekao je o Golanu.

“Od izraelskog naroda, hvala predsjedniku Trumpu i hvala za sve povijesne odluke koje ste donijeli”, dodao je, misleći pritom i na američko priznanje Jeruzalema za glavni gradi Izraela.

You may also like

0 comments