Home Geopolitika Netanyahu odbio otkazati posjet Trumpa Izraelu

Netanyahu odbio otkazati posjet Trumpa Izraelu

by Agencije

Unatoč protivljenju izraelskih političara svih boja premijer Benjamin Netanyahu neće otkazati posjet američkog republikanca Donalda Trumpa koji je mnoge razbjesnio izjavom da muslimanima treba zabraniti ulazak u Sjedinjene Države, prenose u srijedu izraelski mediji.

Vladin dužnosnik potvrdio je u srijedu da će se sastanak premijera i Trumpa održati 28. prosinca. Izvori bliski premijeru Netanyahu rekli su da se “premijer ne slaže sa svime što je rekao Trump”, najizgledniji kandidat republikanca da dobije stranačku nominaciju za predsjedničke izbore. Trump je ovaj tjedan razbjesnio muslimane u domovini i inozemstvu igrajući na kartu američkog straha od radikalnog islama nakon ubojstva 14 osoba u Kaliforniji koje je počinio radikalizirani muslimanski bračni par.

Izraelski političari s ljevice i desnice kao i izraelski Arapi osudili su Trumpovu izjavu i zatražili da mu se otkaže posjet.  Ahmad Tibi, član parlamenta kao predstavnik arapske manjine, zatražio je da se tom “neonacistu” zabrani ulazak u Knesset.  Omer Bar-Lev iz oporbenog Cionističkog saveza zatražio je da se zabrani posjet republikanskom kandidatu “rasistu”.

Protiv Trumpova posjeta izjasnila se i Netanyahuova stranka Likud.  “Predlažem borbu protiv terorista i ekstremističkog islama, ali ne bih zvao na bojkot, ili na rat protiv muslimana općenito”, rekao je ministar energetike Yuval Steinitz.  Marc Zell, potpredsjednik republikanaca u inozemstvu smatra da republikanci imaju mnogo drugih boljih ljudi potencijalnih kandidata za Bijelu kuću od Trumpa koji je “demagog”, a “Mi kao židovi i Izraelci povijesno znamo što je demaog”.  Trumpove komentare osudili su i premijeri Francuske, Britanije, kanadski ministar vanjskih poslova, Ujedinjeni narodi i brojne muslimanske i azijske zemlje.  Više od 170.000 Britanaca potpisalo je peticiju na mreži tražeći da se Trumpu zabrani posjet Velikoj Britaniji.

Related Posts