Netanyahu objavio rat stranim NVO-ima

Izraelski parlament izglasao je u noći s ponedjeljka na utorak u prvom čitanju nacrt zakona koji je izazvao međunarodne kritike a kojim se želi primorati nevladine organizacije da otkriju koje strane vlade ih financiraju.

Tekst koji je podržala vlada Benjamina Netanyahua stvara klimu lova na vještice protiv organizacija protivnih naseljavanju palestinskog teritorija i zaštitnica ljudskih prava. Za primjenu, tekst se mora izglasati u još dva čitanja u Knesetu.

Ministrica pravosuđa Ayelet Shaked iz Židovskog ognjišta, vjerske nacionalističke stranke, tvrdi da nijedna vladina organizacija nije posebno ciljana.

No, nevladine organizacije koje se smatra ljevičarskima najviše su pogođene jer desne organizacije, posebno one koje podržavaju naseljavanje, koriste privatne donacije američkih poslovnih ljudi.

Među glavnim ciljanim organizacijama koje financijski podržava Europska unija nalazi se nevladina organizacija protiv naseljavanja Mir sada, B’Tselem, organizacija za zaštitu ljudskih prava na okupiranom palestinskom teritoriju, Breaking the Silence, koja skuplja svjedočanstva vojnika o protupalestinskom nasilju.

U nacrtu zakona određuje se da nevladine organizacije koje primaju više od polovice financija od stranih vlada to moraju spomenuti u svim službenim izvješćima.

You may also like

0 comments