Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 47 dolara zbog naznaka da vodeći izvoznici nafte imaju teškoća pri usuglašavanju dogovora o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,50 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,74 dolara. U istom je iznosu potonula i na američkom tržištu, kliznuvši na 45,58 dolara.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se sutra u Beču kako bi operacionalizirale dogovor iz rujna o smanjenju proizvodnje za oko milijun barela dnevno, s oko 33,82 milijuna barela dnevno koliko se proizvodilo u listopadu.

Trenutno ključne članice OPEC-a po svemu sudeći još nisu riješile nesuglasice oko pojedinosti sporazuma. To posebno vrijedi za pitanje tko bi trebao smanjiti proizvodnju i koliko.

Indonezijski ministar energetike Ignasius Jonan izjavio je da nije siguran da će OPEC uspjeti postići dogovor o ograničenju proizvodnje. “Ne znam. Vidjet ćemo. Danas su osjećaji vrlo pomiješani”, odgovorio je novinarima na pitanje kakvi su izgledi za postizanje dogovora.

Rusija nije članica OPEC-a i danas je potvrdila da neće prisustvovati bečkom sastanku, napominjući da bi se članice OPEC-a i nezavisni proizvođači mogli sastati u kasnijoj fazi procesa ograničenja ponude na tržištu.

“Velike su šanse da će cijene na naftnim tržištima idućih dana snažno oscilirati”, napisali su u bilješci analitičari Barclaysa.

Članice OPEC-a morat će u srijedu intenzivno pregovarati kako bi se dogovor zacementirao, dodaju pak analitičari Goldman Sachsa.

U Aziji, najvećem tržištu članica OPEC, uvoznici su jasno signalizirali nezadovoljstvo eventualnim ‘umjetnim’ smanjenjem proizvodnje čija bi jedina svrha bilo podizanje cijena, dodajući da će se u tom slučaju okrenuti proizvođačima izvan OPEC-a.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena referentnog barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 43,84 dolara, što znači da je oslabila 1,04 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Agencije)

Related Posts