Nešto je trulo u Makedoniji!

Ispred zgrade Vlade u Skoplju počelo je okupljanje građana na antivladinom prosvjedu, u organizaciji najutjecajnije opozicijske SDSM Zorana Zaeva, koji će biti održan pod motom “Građani za Makedoniju”.Građani pristižu iz gotovo svih gradova Makedonije i nose državne zastave, a na transparentima piše “Zbogum Nikola”. Prosvjednici u glas viču “Ostavka, ostavka”, javlja N1 televizija uživo.

Prema prvim informacijama, na prosvjedu se okupilo nekoliko desetaka tisuća građana. Oko zgrade vlade nalazi se veliki broj pripadnika policije. Građani potvrđuju da policijske kontrole zaustavljaju vozila na putevima zbog “rutinske kontrole prometa”. Građanima se prvi obratio predstavnik Studentskog plenuma. Prekidan aplauzima on je poslao poruku da je studentima “dosta” i zatražio ostavku premijera Nikole Gruevskog. Studenti, kazao je, žele demokratski i transparentan sustav u kojem postoje jednaka prava za sve. Studenti, dodao je, neće biti ničiji robovi, da oni ne podržavaju nijednu političku stranku niti će to činiti, ali da žele biti korektor vlasti. “Imam 22 godine i moja generacija osakaćena od permanentne privatizacije”, rekao je i dodao da studenti žele demokratsku, a ne partijsku državu.

Redatelj Aleksandar Popovski je poručio da je “nešto trulo u državi Makedoniji”. “Prosvjedujem protiv svih nepravdi koje su načinjene”, rekao je Popovski.  Džabir Derala iz NVO Civil rekao je da se građani više neće savijati i da je vreme da Gruevskog strpaju u zatvor. “Naš život je zatvor. Ostavka”, uzviknuo je on, dok ga je masa podržala uzvicima i aplauzima. Dodao je da su policajci poginuli u Kumanovu iskorišteni kao “topovsko meso”, a njihova djeca ne spavaju, jer im je Gruevski kuće zavio u crno. Ocijenio je da će Makedonija iz ove krize izaći jača, slobodna, silna i radosna.

Okupljenima se obratio i vođa oporbe Zoran Zaev koji je dočekan s velikim odobravanjem. Pozvao je Gruevskog na ostavku i time izazvao oduševljenje građana. Zatražio je i prijevremene demokratske izbore. Građanima je obećao jednakost za sve bez obzira na različitosti. Dok su se makedonske i albanske zastave vijorile u prvim redovima, Zaev je poručio da se istina o korupciji vlasti izlila na površinu, što je vidljivo u rijekama ljudi koje su stigle na proteste iz Skoplja i cijele Makedonije. ”Već tri i pol mjeseca na jedan neuobičajen način mi kao oporbenjaci, našim dokazima i argumentima pokazali smo svo zlo koje je naša Vlada radila. Vrhunac je ovaj građanski protest kojim mislim kako smo ispisali povijst ali ne samo makedonsku, nego balkansku, multietničkog Balkana. To je najglasnija moguća poruka.” Vođa SDSM-a je rekao da građani traže ostavku Gruevskog, javnog tužilaštva i rukovodilaca Makedonske radio-televizije, oni će se ”boriti za slobodu, demokraciju, kvalitet života, kako djeca ne bi napuštala rodnu zemlju. Ali isto tako ono što smo željeli poručiti je kako će transpraentnost biti naša svakodnevnica, kako će raditi pravosuđe, kako će raditi mediji. Ovaj naš narod zaslužuje to čuti”.  ”Namučili smo se da istina ugleda svjetlo dana. Cijelu deceniju se mučimo kako bismo pomogli da ona izađe na površinu”. Rekao je kako se premijer ”surovo obračunavao sa neistomišljenicima. Slao ih je u zatvor, rušio im objekte, krao od građana cijele zgrade i parcele, instalirao se u policiju i sudstvo…”