Nestašica zlata podigla cijenu

Analiza
Cijene zlata porasle su u ponedjeljak, potaknute navalom ulagača na sigurnu imovinu nakon što su službeni podaci pokazali prve ozbiljne posljedice koronakrize u američkom gospodarstvu koje je u ožujku ostalo bez 701 tisuće radnih mjesta.

Na fizičkom su tržištu cijene zlata porasle oko jedan posto, na 1.634,99 dolara po unci. U terminskim ugovorima na američkom tržištu bile su u plusu 1,1 posto i uncom se trgovalo po 1.663,00 dolara. Američki su poslodavci u ožujku neto zatvorili 701 tisuću radnih mjesta, izvijestilo je u petak ministarstvo rada, čiji je podatak označio kraj gotovo 10-godišnjeg razdoblja kontinuiranog povećanja broja zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Analitičari su ujedno upozorili da se podaci najvećim dijelom temelje na prvoj polovini ožujka te da je znatno više radnih mjesta izgubljeno u drugoj polovini mjeseca zbog strožih mjera izolacije kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Tako su podaci ministarstva rada pokazali da je u drugoj polovini ožujka broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost poskočio za ukupno 10 milijuna.

SAD je u međuvremenu u nedjelju ušao u jedan od najtežih tjedana u koronakrizi, uz upozorenja dužnosnika da je broj smrtnih slučajeva u saveznim državama poput New Yorka, Michigana i Louisiane mračno upozorenje ostalima što ih možda čeka.

Masovne karantene koje se provode diljem svijeta dovode do pada svih ekonomskih aktivnosti. Građani ne mogu trošiti jer su trgovine, restorani, kina i sl. zatvoreni. Firme ne mogu proizvoditi te uskoro neće moći isplaćivati plaće, zbog čega masovno otpuštaju radnike.

Centralne banke namjerno ruše kamatne stope, zbog čega će štednja u cijelom svijetu u idućim godinama biti još manje isplativa nego se do nedavno očekivalo. U isto vrijeme sada svi shvaćaju da je globalna recesija neizbježna, a u recesijama raste vjerojatnost bankrota banaka. Dakle pada isplativost štednje u bankama, a raste vjerojatnost nedostupnosti novca koje su ljudi povjerili bankama na čuvanje. U takvoj situaciji mnogi podižu novac sa štednje i kupuju investicijsko zlato. Naime, upravo se zlato pokazalo kao idealna investicija u kriznim vremenima. Prenosivo je, lako ga je utržiti u bilo kojem dijelu svijeta, oslobođeno je svih poreza i nije podložno direktnom rušenju vrijednosti od strane državnih institucija kao što je slučaj s papirnim novcem.

Kada dođe do poremećaja na nekom tržištu, najčešće dolazi ili do nagle promjene u potražnji ili u ponudi, no rijetko kad problem nastane na obje strane. Ovog puta je osim naglog skoka potražnje za fizičkim zlatom u istom trenutku došlo i do naglog pada ponude zlatnih poluga.

Naime, značajan dio sirovine za izradu zlatnih poluga dolazi od otkupa lom zlata. No, otkup se trenutno odvija u smanjenom obujmu, jer mnogi potencijalni prodavači lom zlata trenutno ne izlaze iz kuće ili su postaje za otkup zatvorene, pa će svoje zlato prodati tek za nekoliko tjedana ili mjeseci. Dakle, mnoge rafinerije i talionice plemenitih metala trenutno teže dolaze do sirovine. Druge su pak u potpunosti obustavile sve poslovne aktivnosti zbog državnih zabrana rada. To se dogodilo u južnoj Švicarskoj gdje se nalazi nekoliko velikih europskih talionica (Argor Heraeus, PAMP i Valcambi). Navedene tri talionice posljednja dva tjedna nisu radile, a od ovog tjedna počinju raditi sa smanjenim kapacitetom (proizvoditi će barem 50% poluga manje nego inače).

Kako to inače biva, nestašica zlata dovodi do porasta cijene. Nakon kratkotrajnog pada burzovna cijena zlata izražena u eurima je nastavila rasti i sada se nalazi približno 12% iznad razine s početka godine. Druga posljedica je povećanje razlike u cijeni između fizičkog i burzovnog zlata. Uvijek su fizičke poluge i zlatnici bili skuplji po gramu/unci od spot cijene zlata, no kod većih poluga ta razlika je u pravilu bila 2-3% u korist fizičkog zlata. Trenutno je cijena fizičkog zlata 5-10% iznad burzovne (spot) cijene zlata. Ova okolnost ide u prilog stajalištu da ulaganje u zlato ima smisla samo ako se radi o fizičkom zlatu, jer sada se vidi da papirno/digitalno zlato na serverima neke burze ipak nije isto kao fizičko zlato u diretnom posjedu ulagača u zlato.

Iako će zbog niskih kamatnih stopa i nadolazeće recesije potražnja za fizičkim zlatom još godinama ostati pojačana, karantne koje su trenutno na snazi će vjerojatno u roku nekoliko tjedana biti ukinute. Rudnici zlata, otkupljivači, rafinerije, kovnice i distibuteri investicijskog zlata će se prilagoditi i sve će se vratiti u normalu. Tj. fizičko zlato će ponovno biti dostupno, no vjerojatno će biti nešto skuplje nego je trenutno. I dalje će se raditi o isplativoj investiciji jer će zbog tisuća milijardi dolara/eura koje se trenutno ubacuju u financijski sustav vrijednost papirnog novca u idućem desetljeću vjerojatno padati brže nego je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, piše portal Banka Zlata

You may also like

0 comments