Home Energetika Nestabilno trgovanje na svjetskim burzama prošloga tjedna

Nestabilno trgovanje na svjetskim burzama prošloga tjedna

by Energypress.net

Nasdaq dosegao rekorde

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate tako brzo kako su se ulagači nadali, no zahvaljujući skoku cijene dionice Nvidie, tehnološki Nasdaq indeks dosegnuo je rekordne razine.

Rekordni doseg Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Nvidie za više od 10 posto, nakon što je taj vodeći proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i procjene daljnjeg poslovanja.

Od početka godine cijena dionice Nvidie skočila je više od 100 posto, nakon što je lani porasla gotovo 240 posto. No, cijeli se tjedan trgovalo nesigurno jer su ponovno splasnule nade ulagača u smanjenje kamata američke središnje banke.

Doduše, čelnici Feda već dulje vrijeme ponavljaju da inflacijski pritisci ne popuštaju dovoljno brzo, pa bi kamatne stope mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo. No, na tržištu se ipak nadaju optimističnijem scenariju, prema kojemu bi Fed do kraja godine smanjio kamate u dva navrata, počevši od rujna, pa to posljednjih mjeseci podržava rast cijena dionica.

Međutim, posljednji makroekonomski podaci pokazali su da su inflacijski pritisci i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno. Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u rujnu, što je negativno utjecalo na tržište kapitala.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, indeksi stagniraju, a obujam trgovanja je manji nego inače jer se zbog praznika u SAD-u i Britaniji ne radi.Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok ulagači čekaju nove vijesti iz kompanija, pa bi Crobex indeks, koji je prošloga tjedna blago porastao, mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon prošlotjednog pada, no trguje se oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeno nekoliko podataka koji bi mogli znatno utjecati na smjer tržišta.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna pale više od 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,27 posto, na 82,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,37 posto, na 78,00 dolara.

Related Posts