Nesigurna burzovna trgovina prošloga tjedna

U fokusu drugi val
Na burzama se prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer je napredak u razvoju cjepiva protiv koronavirusa podržavao tržišta, dok su ih vijesti o rekordnom rastu broja novozaraženih u SAD-u i Europi pritiskale.

U ponedjeljak su indeksi dosegnuli rekordne razine, nakon objave američke biotehnološke kompanije Moderna da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima.

No, idućih se dana najveća svjetska burza našla pod pritiskom zbog niza vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u SAD-u i Europi. Zbog toga mnoge savezne države SAD-a i europske zemlje uvode strože restriktivne mjere, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Zemlje u razvoju dobit će sljedeće godine u “mamutskoj operaciji” gotovo dvije milijarde doza cjepiva za covid-19, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF. Zemlje u razvoju dobit će sljedeće godine u “mamutskoj operaciji” gotovo dvije milijarde doza cjepiva za covid-19, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Neki podaci već ukazuje na to. Prošloga je tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u porastao za 31.000, na 742.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali pad tog broja. To pokazuje da je oporavak tržišta rada posustao, a to znači i da se oporavak američkog gospodarstva iz recesije usporava.

Podršku tržištu pružile su, pak, vijesti da su predstavnici demokrata i republikanaca u Senatu dogovorili nastavak pregovora o novom paketu poticajnih mjera. Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom studenoga. Uskoro bi, pak, mogli biti nastavljeni.

Krajem tjedna ulagače su, pak, zabrinule nesuglasice između ministarstva financija SAD-a i središnje banke. Posljedica je to odluke ministra financija Stevena Mnuchina o završetku nekoliko programa kreditiranja, uvedenih na početku koronakrize, a koje je provodila američka središnja banka. Premda je Fed predložio da se ti programi nastave, Mnuchin je to odbio jer smatra da bi oko 450 milijardi dolara tih sredstava trebalo biti na raspolaganju Kongresu za druge namjene i kreditiranje malih poduzeća.

Nesuglasice između Feda i ministarstva financija nisu česte, pa je to uznemirilo ulagače, premda ti programi kreditiranja kompanija i lokalnih jedinica nisu bili često korišteni. Analitičari kažu da su ti programi, premda slabo korišteni, ulijevali sigurnost da će likvidnost i kreditiranje biti održani, ako se kriza pogorša.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, unatoč zaoštravanju restriktivnih mjera u mnogim zemljama zbog nepopustljivog širenja koronavirusa. Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će se uskoro situacija u svjetskom gospodarstvu normalizirati, s obzirom na napredak u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Cijene su nafte, pak, blago ojačale, nakon što su prošloga tjedna porasle treći tjedan zaredom, i to za više od 5 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,2 posto, na 45,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 42,40 dolara.

You may also like

0 comments