Neravnoteža opskrbe i potražnje podigla cijenu nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara zahvaljujući naznakama skromnog rasta proizvodnje Organizacije zemalja–izvoznica nafte (OPEC) i paralelnog jačanja potražnje kineskih rafinerija.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,68 dolara. Na američkom tržištu nije bilo većih promjena, te je barelom trgovano po 68,90 dolara. Odbor OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom utvrdio je da su proizvođači nafte koji sudjeluju u dogovoru o smanjenju ponude, smanjili proizvodnju u srpnju devet posto više no što je dogovoreno.

Rezultati o provedbi sporazuma o postupnom povećanju proizvodnje, koje je objavio odbor OPEC+, pokazuju razinu usklađenosti sa zacrtanim razinama proizvodnje od 120 posto u lipnju, u odnosu na 147 posto u svibnju, što znači da su sudionici kontinuirano povećavali proizvodnju, ali sporije nego što se očekivalo.

To je učvrstilo uvjerenje ulagača da ponuda u nadolazećim mjesecima vjerojatno neće biti dostatna da pokrije potražnju, što se očituje i u smanjenoj razlici u cijeni barela u ugovorima za isporuke u listopadu odnosno u studenom, na oko 26 centa po barelu. To je upola manje no što je iznosila prije mjesec dana. “Ranije smo predviđali da će cijene do kraja godine blago pasti ali sada mi je teško potvrditi tu procjenu. Držim da cijene imaju solidnu potporu, uz moguće osjetne skokove, ovisno o budućoj opskrbi iz Irana”, rekao je Warren Patterson iz ING-a.

“Kada se analiziraju razlike u cijeni (za isporuke u listopadu i studenom), postaju vidljive naznake približavanja ponude i potražnje”, dodao je Patterson. Više cijene u ugovorima za isporuke u kraćem roku u odnosu na one s duljim rokovima isporuke upućuju na procjene trgovaca da će potražnja za naftom nadmašiti opskrbu.

Naftna tržišta u prošlom su tjednu pritisnule bojazni da će trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine potkopati globalni rast a time i potražnju za sirovom naftom najvećeg svjetskog uvoznika roba. Novi podaci iz Kine pokazuju da su bojazni bile pretjerane, ističe Patterson. “Tempo prerade u kineskim rafinerijama … dosegnuo je sredinom kolovoza razinu od visokih 66 posto, pa zapravo svjedočimo oporavku i to je utišalo zabrinutost za kinesku potražnju”, rekao je analitičar ING-a.

Neovisne kineske rafinerije osjetno su povećale uvoz nafte u kolovozu, za oko 40 posto u odnosu na srpanj, na oko šest milijuna tona, odnosno 1,4 milijuna barela dnevno, zaključivši dulje ljetno razdoblje radova na održavanju. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 74,09 dolara, te se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments