Neočekivani pad američke proizvodnje stabilizirao cijene nafte

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 66 dolara, poduprte zadnjeg radnog dana u godini neočekivanim padom američke proizvodnje.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,37 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 60,07 dolara.

Potporu tržištima pružio je neočekivani pad američke proizvodnje u prošlom tjednu, na 9,754 milijuna barela dnevno, s 9,789 milijuna barela dnevno koliko je iznosila tjedan dana ranije, pokazuju podaci vlade u Washingtonu, objavljeni u četvrtak.

Od sredine prošle godine američka je proizvodnja uvećana 16 posto i analitičari su očekivali da će do kraja ove godine prekoračiti 10 milijuna barela dnevno. Više proizvode samo Saudijska Arabija i Rusija.

Istodobno su zalihe sirove nafte pale za 4,6 milijuna barela i sada su gotovo 20 posto ispod rekordne razine koja je zabilježena u ožujku prošle godine.

Na međunarodna tržišta utjecala je i Kina izdašnim uvoznim kvotama za iduću godinu, prema kojima će 44 kompanije u prvoj ‘turi’ moći uvesti ukupno 121,32 milijuna tona nafte.

Kineski je uvoz već sada najveći u svijetu a prema ukupnim očekivanim kvotama trebao bi iduće godine zabilježiti novi rekord, posebno kada se uzmu u obzir i novi rafinerijski kapaciteti.

Na strani ponude cijene kontinuirano podupire smanjena proizvodnja OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom, za 1,8 milijuna barela dnevno od početka ove godine. Očekuje se da će sporazum protegnuti na cijelu iduću godinu. Zbog blagdana OPEC ni danas nije objavljivao cijenu barela referentne košarice svoje nafte.

You may also like

0 comments