Nenad Matić: Ako pobijedim, na sljedeće izbore HSS ide samostalno

Čelnik zagrebačkog HSS-a i kandidat za predsjednika te stranke Nenad Matić u subotu je svoju kandidaturu predstavio u Splitu te poručio kako će, bude li izabran za predsjednika HSS-a, stranka izaći samostalno na iduće izbore s rejtingom većim od pet posto te će osvojiti najmanje šest saborskih mandata.

Matić je kampanju počeo u Dubrovniku i Splitu jer HSS vidi kao snažnu nacionalnu stranku Dalmacije i Slavonije. Sadašnje stranačko vodstvo prozvao je da je zapostavilo te dvije regije, da nije otvaralo važne nacionalne teme niti reagiralo na političke događaje zbog čega je HSS, kaže, izgubio kredibilitet, što je rezultiralo lošim rejtingom. “HSS vidim kao stranku koja će biti jača od pet posto i koja će uvijek moći ići samostalno na izbore, a onda će na tijelima stranke odlučivati hoće li se ići u koalicije s manjim partnerima ili s većom strankom. U okviru Domoljubne koalicije nas vidim kao jakog faktora i strateškog partnera na nivou države, a ne kao stranku koja je u ovom statusu prirepak HDZ- u. Moramo imati svoje izvorne mandate”, istaknuo je Matić. Dodao je kako se HSS tijekom pregovora postavio loše, jer druge stranke koje imaju manju podršku u narodu imaju više zastupnika u Saboru nego HSS.

Kao svoju prvu aktivnost kao predsjednika HSS- a najavio je kako će premijera Tihomira Oreškovića zamoliti da zajedno odu u posjet po jednom seoskom i otočkom obiteljskom gospodarstvu, da bi se uvjerili kako žive tamošnji stanovnici izvan sezone jer od premijera, kaže, još nije čuo da govori o hrvatskom selu.

Zaštitu prava potrošača Matić je označio kao jednu od temeljnih aktivnosti HSS-a, a tražit će i veći prostor za poljoprivredu, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije, štitit će obitelj kao temelj društva te se zalagati za mjere koje će spriječiti odlazak mladih iz Hrvatske – s otoka, sela i gradova. “Ako se mladi žele zadržati u Hrvatskoj, predlažemo da se sve dječje potrepštine oslobode PDV-a, jer je to vrjednija mjera nego tisuću eura po djetetu. Zalažemo se za decentralizaciju, koja se može napraviti, a to nam je najbolje pokazala predsjednica koja je sa svojim uredom selila van Zagreba. U idućem mandatu HSS će imati najmanje šest saborskih zastupnika, što je bila naša veličina 2007. kada sam vodio kampanju za te parlamentarne izbore HSS-a i HSLS- a i kada smo mi osvojili šest mandata, a HSLS dva. To je bio zadnji dobar uspjeh naše stranke, a tu cijelu kampanju vodio sam ja”, poručio je.

Matić je dobio podršku delegata HSS-a Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, a nada se da će ga podržati i slavonski ogranci, kao i oni u središnjoj Hrvatskoj. Izbori u HSS-u po Statutu se održavaju iza svakih parlamentarnih izbora, a ove godine održat će se 19. ožujka. Osim Nenada Matića, kandidati za predsjednika su dosadašnji predsjednik Branko Hrg te Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora.

You may also like