Nemire potiče rast nezaposlenosti

MMF
Nezaposlenost i usporeni gospodarski rast podižu društvene napetosti i uzrokuju prosvjede naroda u nekoliko arapskih zemalja, objavio je u ponedjeljak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Nemiri doprinose usporavanju rasta u regijama Bliskog Istoka i sjeverne Afrike, uz globalne trgovinske sukobe, nestabilnost cijena nafte i neizvjestan proces brexita, priopćio je MMF u izvješću o regionalnim gospodarskim izgledima. Početkom ovog mjeseca MMF je snizio prognozu za 2019. godinu u regiji, uzevši u obzir arapske zemlje i Iran, na jedva 0,1 posto s prošlogodišnjih 1,1 posto.Također, MMF je smanjio i svoje prognoze za tri najveća gospodarstva regije – Saudijsku Arabiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

Izvještaj MMF-a kaže da velika nezaposlenost pogoršava društvene sukobe u arapskim zemljama. Nasilni protesti izbili su u nekoliko arapskih zemalja od početka 2010. godine i pretvorili se u krvave građanske ratove u Siriji, Jemenu i Libiji. Tijekom protekle godine u Alžiru, Sudanu, Iraku i Libanonu izbio je novi val protesta u kojima su se uglavnom tražile gospodarske reforme i djelovanje protiv korupcije.

MMF je također priopćio kako su razine javnog duga u mnogim arapskim zemljama vrlo visoke, u prosjeku više od 85 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa stopama većim od 150 posto u Libanonu i Sudanu. Također, MMF je priopćio kako je Iran, koji podliježe američkim sankcijama, ušao u veliku gospodarsku recesiju i vodi bitku s rastućim inflacijskim pritiscima.

Procjenjuje se da će se gospodarstvo Islamske republike ove godine smanjiti za 9,5 posto nakon što je u 2018. godini zabilježilo pad od 4,8 posto. MMF je također priopćio kako se očekuje da će gospodarstva zemalja Vijeća za zaljevsku suradnju (GCC), predvođene Saudijskom Arabijom, zbog nižih cijena nafte i proizvodnje, ove godine porasti za samo 0,7 posto, u odnosu na 2-postotni rast u 2018. godini,

You may also like

0 comments