Home Energetika Nema štete na iranskoj nuklearnoj infrastrukturi

Nema štete na iranskoj nuklearnoj infrastrukturi

by Energypress.net

Analiza IEAE

Iran nema plan za odmazdu protiv Izraela, rekao je visoki iranski dužnosnik za Reuters u petak, nekoliko sati nakon što su izvori rekli da je Izrael pokrenuo napad na iransko tlo. Međunarodna agencija za atomsku energiju izvijestila je kako u napadu nisu oštećena nuklearna postrojenja.

Francuska poziva na deeskalaciju krize na Bliskom istoku, rekao je u petak zamjenik francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Noel Barrot, odgovarajući na izvješća da je Izrael pokrenuo zračni napad na iransko tlo ranije tog dana.

Sve što mogu reći je da je stajalište Francuske da pozove sve aktere na deeskalaciju i suzdržanost, rekao je Barrot za Sud Radio.

Oman, koji je djelovao kao posrednik na Bliskom istoku, osudio je u petak izraelski napad na iransko tlo, kao i “ponovljene izraelske vojne napade u regiji”, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. .

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u petak da nije bilo štete na iranskim nuklearnim lokacijama u napadu Izraela na Iran.

Agencija i dalje pomno prati situaciju i poziva sve strane na krajnju suzdržanost, naglašavajući da nuklearna postrojenja nikada ne bi smjela biti meta u vojnim sukobima, stoji u objavi na platformi X.

Mini dronovima koje je oborila protuzračna obrana u Isfahanu upravljali su “infiltratori iz Irana”, rekao je iranski analitičar državnoj TV u petak, nakon što su izvori rekli da je Izrael pokrenuo napad na iransko tlo.

Britanski ministar rada i mirovina Mel Stride rekao je da se nada da je deeskalacija između Izraela i Irana još uvijek moguća, odgovarajući na izvješća da je Izrael u petak pokrenuo napad na iransko tlo.

Iako trenutačno ne znamo detalje, nadam se da je ono što se dogodilo takve prirode da deeskalacija sada može biti put naprijed, rekao je Stride za GB News u petak.

Related Posts