Nema razloga za postupak protiv Mađarske

Europska komisija
Europska komisija (EK) zasad ne vidi razloga za pokretanje postupka protiv Mađarske zbog novog zakona koji premijeru daje ovlasti da vlada izvršnim uredbama, ali će pozorno pratiti njegovu provedbu, izjavila je u srijedu potpredsjednica EK-a Vera Jourova.

– Pažljivo smo proučili mađarski zakon o izvanrednom stanju i on sam po sebi još, naglašavam još, ne daje razloga za pokretanje postupka zbog povrede prava EU-a. Pratimo kako mađarska vlada koristi vrlo široke diskrecijske ovlasti, rekla je Jourova.

Mađarski parlament je krajem ožujka usvojio zakon o izvanrednom stanju koji premijeru Viktoru Orbanu daje ovlasti da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja. Zakonom su uvedene i visoke zatvorske kazne za sve koji ometaju provedbu mjera ili šire lažne informacije.

Jourova kaže da EK pozorno prati provedbu zakona i da ga treba čitati “u određenom kontekstu” jer je i prije pandemije EK imala primjedbe u pogledu ravnoteže vlasti, slobode govora, pluralanosti mišljenja, civilnog društva.

– U potpunosti razumijemo da izvanredna situacija zahtijeva izvanredna rješenja. Ali to ne znači da treba ukinuti parlamentarnu kontrolu, ustav ili slobodu medija, istaknula je Jourova.

You may also like

0 comments