Nema pregovora Srbije i EU o energetici

Zakoni u području energetike u Srbiji su mrtvo slovo na papiru”, rekao je glavni tajnik sekretarijata Janez Kopač i dodao da ta zemlja neće moći otvoriti pregovore s EU u području energetike. EU je već pokrenula nekoliko postupaka protiv Srbije a neki su već odmakli.
Kopač kaže da ima primjera da je primjena propisa u suprotnosti s propisima, kao primjerice certifikacija operatora prijenosa u električnoj energiji i plinu. EZ je pokrenula postupak protiv Srbije zbog nerazdvajanja djelatnosti u Srbijagasu, nakon čega je država usvojila plan o restrukturiranju do svibnja prošle godine ali ga nije provela.

Također, ne provodi se sporazum koji je potpisala Elektromreža Srbije s operatorom prijenosnog sustava Kosova što za posljedicu ima tehničke probleme elektroenergetskog sustava u cijeloj Europi je EMS ne regulira frekvenciju u mreži što dovodi do lančanih poremećaja duž kontinenta. Kopač kaže da Srbija zbog toga uživa vrlo slab međunarodni ugled a građani i gospodarstvo snose posljedice neuređenog sustava, objavila je Beta.

Europljani koji su nedavno kasnili na posao ili školu u posljednjih nekoliko tjedana ne mogu za to kriviti samo snijeg. Pravi razlog je neočekivano zaostajanje u električnoj mreži na kontinentu zbog oscilacije u frekvenciji koja uzrokuje da neki digitalni satovi kasne nekoliko minuta. Problem je uzrokovan političkim sporom između Srbije i Kosova koje uzima malu količinu energije iz lokalne mreže, uzrokujući domino učinak diljem europske sinkronizirane visokonaponske mreže koja obuhvaća kontinent od Portugala do Poljske i Grčke do Njemačke.

You may also like

0 comments