Nema potvrde da Hyundai dolazi u Hrvatsku

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je izjavio da još nije dobio potvrdu da Hyundai dolazi u Hrvatsku te najavio je da će za nekoliko dana Vladi predstaviti dva akcijska plana kojima će se ukinuti ili pojednostaviti više od 300 različitih propisa,
Odgovarajući na upit novinara prije početka sjednice Vlade je li točna informacija da Hyundai dolazi u Varaždin, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku nema još nikakve potvrdne informacije da bilo koja respektabilna auto industrija dolazi u Hrvatsku, ali da je pozvao četiri, odnosno pet ključnih aktera u auto industriji te da je Hyundai među njima. Jutarnji list danas piše da južnokorejski proizvođač automobila Hyundai već dva mjeseca razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj. Hyundai bi pogone najvjerojatnije izgradio na području Varaždina, u kojima bi proizvodio potpuni proizvod, odnosno vozila, a ne samo dijelove.

Komentirajući relativni optimizam HUP-a za sljedeću godinu, Horvat je rekao da taj isti optimizam dijeli i Vlada, odnosno svi akteri političke scene. Dodao je da su negativni trendovi okrenuti u pozitivne, no da nije zadovoljan stopama rasta te da u 2019. očekuje još jedan blagi napredak.

Redovito godišnje istraživanje “Barometar optimizma” Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), predstavljeno u srijedu. pokazalo je da većina hrvatskih poslodavaca, njih 51 posto, smatra da će opće gospodarsko stanje u idućoj godini ostati približno isto kao i ove, a 34 posto ocjenjuje da će biti malo bolje.

Na upit da komentira kako iz HUP-a stalno stižu kritike na preveliko porezno opterećenje, Horvat je podsjetio na Eurostatova istraživanja prema kojima je porezno opterećenje u Hrvatskoj “četvrto odozada u EU 28”. “Slažem se s njima kada tvrde da je previše administrativnih postupaka i neporeznih davanja i ova dva akcijska plana koja ćemo kroz nekoliko dana predstaviti Vladi upravo idu prema tome – ili ćemo ukinuti ili pojednostavit preko 300 različitih administrativnih mjera i propisa , a jedan dio neporeznih davanja ćemo ukinuti i smanjiti”.

U vezi kritika mirovinskih fondova da ih novim zakonskim rješenjima Vlada onemogućava da budu članovi nadzornih odbora u tvrtkama gdje imaju vlasništvo, Horvat je poručio da bi i Vlada mogla kritizirati mirovinske fondove. “Da li su mirovinski fondovi ti koji će kritizirati Vladu? Mi bismo iz Vlade koju kritiku mogli uputiti njima, ne samo kritiku već jednu relevantnu činjenicu. Bili su pozvani da dokapitaliziraju Petrokemiju u trenutku kada je cijena dionice bila 10 kuna. Ako su pogledali što se dogodilo ovih zadnjih mjesec dana, dionica je skočila na 50 kuna. Dakle propustili su jednu lijepu zaradu”, zaključio je Horvat.

You may also like

0 comments