Nema naznaka poboljšanja na tržištu nafte, svjetske burze oštro pale

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i niza slabih poslovnih izvješća kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 1,6 posto, na 16.204 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,1 posto, na 1.880 bodova, a Nasdaq indeks 5,4 posto, na 4.363 boda, najnižu razinu od listopada 2014. godine. Nakon dva tjedna rasta, podržanog usponom cijena nafte s najnižih razina u 12 godina, prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu oštro pale zbog niza loših vijesti. Svi posljednji makroekonomski podaci pokazuju da se, nakon oštrog usporavanja rasta u posljednjem lanjskom tromjesečju, slabost američke ekonomije nastavila i na početku ove godine.

Tako je, primjerice, u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 151.000, znatno manje od očekivanih 190.000 i znatno manje nego mjesec dana prije. Ulagače zabrinjava i nastavak usporavanja Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, zbog čega se cijene nafte i industrijskih metala ne uspijevaju odmaknuti od najnižih razina u više godina. “Nema naznaka poboljšanja na tržištu nafte. Potražnja slabi u mnogim zemljama u razvoju, a u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, zalihe su visoke”, kaže Shuji Shirota, direktor u banci HSBC.

Loši gospodarski pokazatelji i niz slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija čini se da potvrđuju strahovanja ulagača da gospodarstvo i potrošnja kompanija slabe. Zbog toga mnoge kompanije, posebice tehnološke, smanjuju procjene daljnjih poslovnih rezultata. Zbog toga je, pak, prošloga tjedna Nasdaq, u čijem je sastavu niz tehnoloških dionica, potonuo više od drugih indeksa. No, ni rezultati drugih američkih kompanija nisu impresivni. S obzirom na dosad objavljena poslovna izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala više od 4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 3,9 posto, na 5.848 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,2 posto, na 9.286 bodova, a pariški CAC 4,9 posto, na 4.200 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 4 posto, na 16.819 bodova.

You may also like

0 comments