Nema naznaka da su Nijemci bili meta napada

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je u srijedu tijekom posjeta Istanbulu da nema naznaka da su Nijemci bili meta samoubilačkog bombaškog napada u tom gradu, javljaju svjetske novinske agencije.

“Na temelju onoga što smo dosad doznali iz istrage, nema naznaka da su Nijemci bili metata napada”, rekao je de Maiziere na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim turskim kolegom po dužnosti Efkanom Alom, a prenio je Reuters. De Maiziere je dodao da ne vidi razloga da ljudi odustaju od putovanja u Tursku nakon ovog napada u kojemu je ubijeno deset turista, od kojih devet njemačkih građana. “Ne vidim nijedan razlog za prekid ili odustajanje od putovanja u Tursku”, kazao je on, a prenosi AFP.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova nakon napada je preporučilo svojim građanima da “privremeno” izbjegavaju frekventna mjesta i glavne turističke lokacije u Istanbulu.  De Maiziere je još jednom osudio napad na skupinu turista na području Sultanahmeta, nedaleko od Plave džamije i Aje Sofije. “To je napad protiv čovječnosti”, kazao je. “Došao sam danas pokazati da njemačko stanovništvo zajedno s turskim stanovništvom osuđuje taj napad i zajedno tuguje.”

Efkan Ala rekao je da je turska policija uhitila osumnjičenog za povezanost sa samoubilačkim napadom u utorak u kojemu je ubijeno 10 osoba, među kojima najvjerojatnije osmero Nijemaca. “Jedna osoba je pritvorena u utorak navečer nakon tog napada”, kazao je on dodajući da je istraga u tijeku. Po njegovim riječima, napadač samoubojica nije bio na popisu traženih, ali su ga registrirale turske migracijske vlasti i tom prilikom su mu uzeti otisci prstiju.

Što se tiče ozlijeđenih u napadu, “jedanaest osoba, od kojih devet Nijemaca, jedan Norvežanin i jedan Peruanac, još je u bolnici”, rekao je. Također je kazao da su dva Nijemca još uvijek u teškom stanju. Ala, koji je obećao da će surađivati u istrazi s Njemačkom, pozvao je međunarodnu zajednicu na jaču suradnju u borbi protiv terorizma.

You may also like

0 comments