Home Bosna i Hercegovina Nema nametanja rješenja za promjene izbornog zakona u BiH

Nema nametanja rješenja za promjene izbornog zakona u BiH

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Međunarodna zajednica neće nametati nikakva rješenja za izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i očekuje od političara u toj zemlji da sami riješe taj problem i tako pokažu kako su u stanju postići nužan kompromis, izjavio je šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kako ga u ponedjeljak citira “Dnevni avaz”.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Sve i da hoćemo, a nećemo, mi ne možemo nametati rješenja. Mislim da bi bio korak unatrag ako bi to Ured visokog predstavnika (OHR) uradio. Ovo je suverena država”, kazao je Wigemark podsjećajući kako je to i poruka što ju je nedavno predsjedatelju Predsjedništva BiH Draganu Čoviću tijekom njegova posjeta Bruxellesu prenio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Wigemark je istaknuo kako je to jasno navedeno i u zaključcima EU koji se odnose na BiH pa stoga rješenja moraju biti domaći proizvod koji se temelji na konsenzusu i kompromisu. [/vc_column][/vc_row] “Ne može biti maksimalističkih zahtjeva. Politika je vještina kompromisa, a ne maksimalizma”, poručio je švedski diplomat.

Diplomati iz delegacije EU u Sarajevu zajedno s onima iz veleposlanstva SAD u BiH i OHR-a trenutačno posreduju u pregovorima među političkim strankama oko izmjena izbornog zakona kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti nekih dijelova izbornog zakona koji se odnose na način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

HDZ BiH uz to inzistira na dogovoru o novom modelu biranja članova Predsjedništva BiH kako bi se osiguralo da se hrvatski član državnog vrha bira glasovima pripadnika hrvatskog naroda.

Wigemark je kazao kako “vidi da se o ovom pitanju razgovara, no ne vidi dovoljno želje da se dogovor postigne”.
Upozorio je kako niti jedno pitanje, uključujući i reformu izbornog zakona, ne smije biti razlog ili izlika za zaustavljanje ili blokiranje europskih reformi u BiH.

Političare u BiH pozvao je da iskoriste priliku koju donosi nova strategija EU za zapadni Balkan nudeći izgledno članstvo u Uniji pod uvjetom provedbe očekivanih reformi. (Agencije)

Related Posts