Nema nabave brodova dirigiranom intervencijom

Tomislav Ćorić u N1 studiju uživo.
Na početku razgovora ministar se osvrnuo na temu Uljanika rekavši kako svoje stavove jasno artikulira pa ni ovaj put nije napravio iznimku.

“Svjedoci smo činjenice da je u posljednjih 28 godina brodogradnja više puta sanirana. Samo Uljanik grupa dobila je milijarde kuna i nastavak takvog funkcioniranja nema previše smisla” rekao je ministar.

Govoreći o premijerovoj izjavi o “nekim novim rješenjima”, ministar Ćorić rekao je kako je Vlada ipak bila određena. “Mi plan restrukturiranja koji je predložen od strane strateškog partnera i Uprave nismo u stanju podržati jer novi opterećenje i neizvjesnu budućnost. Ne mogu komentirati odluke Trgovačkih sudova, ali Vlada je svoje rekla. Hoće li biti alternativnih ideja, treba vidjeti”, kaže Ćorić. Dodaje kako ne bi govorio o buđenju lažne nade brodogradilištima, te da za neku alternativnu ideju – ne zna.

O ideji ministra gospodarstva Darka Horvata da bi Uljanik mogao spasiti na način da gradi brodove za Jadroliniju, Ćorić kaže kako postupak nabave brodova ne može ići dirigiranim ždrijebom nego postukom javne nabave.

“Nisam siguran da je u ovom trenutku moguće naći takvo rješenje”, rekao je ministar naglašavajući kako bi perspektivu na kraju trebalo potražiti na tržištu.

“S obzirom na iskustvo koje je odnijelo milijarde kuna, tržište treba reći svoje”, kaže ministar.

HDZ bi do kraja tjedna trebao objaviti listu za europske izbore, a pitanje koje najviše zaokuplja pažnju javnosti je – hoće li na listi biti ime ministrice Gabrijele Žalac čije su afere posljednjih tjedana bacile u drugi plan njezin rad u Ministarstvu regionalnog razvoja. “HDZ će prema našim očekivanjima biti relativni pobjednik ovih izbora. Očekujemo listu koja će biti spoj entuzijazma, znanja, mladosti i iskustva. Bit će to ljudi koji poznaju europske teme i mogu dostojanstveno predstavljati Hrvatsku u Europi”, kaže za N1.

Kratko se dotaknuo još jedne afere zbog koje su se mjesecima tresli stolci u vladajućoj stranci, one Milijana Brkića i nestalog spisa o elitnoj prostituciji. DORH je u četvrtak objavio kako ne pronalaze krivicu potpredsjednika HDZ-a u toj aferi .

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu nakon sastanka u Vladi s Upravni odborom Fortenova grupe, kako je moguća gradnja brodova za Jadroliniju u Puli i Rijeci, ali da pritom treba paziti na niz detalja te da je potreban i javni natječaj. Rekao je u četvrtak  prije početka sjednice Vlade i to  da je zabrinut za Brodotrogir u kojem je pokrenut predstečajni postupak, te gradnju Jadrolinijinih brodova u Puli i Rijeci vidi kao realno moguću.

Trgovački sud u Splitu u srijedu je otvorio predstečajni postupak nad Brodotrogirom d.d. te je za povjerenika u tom postupku imenovao Zdravka Tešića iz Ogulina, nakon što je zahtjev stigao iz Brodotrogira 8. ožujka.

Brodotrogir d.d. u stopostotnom vlasništvu ili 51-postotni udio ima u 12 tvrtki, a grupa zapošljava oko 700 radnika. Vlasnici su u tvrtki Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., u kojoj je i ostala brodograđevna djelatnost, no I ta je tvrtka predala zahtjev za predstečaj.

Brodotrogir je prošao proces restrukturiranja u kojemu je Danko Končar i postao većinski vlasnik trogirskog škvera, a tim programom iz 2012. Brodotrogir d.d. je postao nositelj korporativnog upravljanja i preuzeo je samo uslužnu djelatnost za svoja povezana društva te troškove (npr. održavanja, energetike, računovodstveno-financijske, poslove zaštite, nadzora nad gradnjom, marketinga i sl.) vezane uz povezana društva.

Brodotrogir je u problemima, navodi se iz tvrtke, zato što je došlo do pada prihoda I nelikvidnosti u povezanim društvima. Po podatcima iz plana, od ukupnih potraživanja Brodotrogira, koja su krajem veljače iznosila 187,4 milijuna kuna, najveći se dio, 139,4 milijuna kuna, odnosi na potraživanja od povezanih društava.

Ukupne obveze Brodotrogira su 304 milijuna kuna, no veći dio nije dospio. Obveze se odnose na poslovne banke, ali I na prioritetne tražbine radnika. predmet plana restrukturiranja i predstečajne nagodbe bili bi isključivo vjerovnici iz skupine financijskih institucija te vjerovnici s neosiguranim i drugim tražbinama – dobavljači, Kermas energija i konzorcij stranaka u arbitraži.

Plan predviđa i mjere operativnog restrukturiranja, pri čemu se izdvajaju i nove usluge – naplata parkirališta, kao i novi najmovi poslovnih prostora, alata, opreme i sl. Povećanjem profitabilnosti kroz racionalniji segment nabave, kroz smanjenje korištenja tuđih usluga, smanjenje troškova zaposlenih planira se povećati godišnju profitabilnost.

You may also like