Home Europska unija Nema konsenzusa o Uredu europskog javnog tužitelja, preostaje pojačana suradnja

Nema konsenzusa o Uredu europskog javnog tužitelja, preostaje pojačana suradnja

by Marijan Opacak

Zemlje članice Europske unije nisu u utorak postigle suglasnost o prijedlogu uredbe za uspostavu Ureda europskog javnog tužitelja, nakon čega je preostalo jedino da se kroz mehanizam pojačane suradnje skupine zemalja uspostavi taj ured.

Da bi prijedlog o uspostavi Ureda europskog javnog tužitelja bio prihvaćen potrebna je suglasnost svih zemalja članica. Budući da nema konsenzusa, jedini preostali put je pojačana suradnja. Mehanizam pojačane suradnje podrazumijeva da sada najmanje 9 zemalja članica pokušaju uspostaviti konsenzus oko prijedloga, a ako u tome ne uspiju, tih devet zemalja mogu osnovati Ured.
Prema pravilima, skupina od najmanje devet zemalja može zatražiti da se prijedlog uputi na Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje okuplja šefove država ili vlada. Europsko vijeće nakon toga ima četiri mjeseca da pokuša postići konsenzus. Ako se to pokaže nemogućim, skupina zemalja koja želi uspostavu takvog ureda može to učiniti kroz pojačanu suradnju.
Prema prijedlogu, Ured europskog javnog tužitelja bio bi neovisno tijelo koje bi imalo ovlasti istraživati i procesuirati prijevare i nezakonitosti koje pogađaju europske financijske interese.

(Agencije)

Related Posts