Nema dogovora o denuklearizaciji, sankcije ostaju

 Američki ministar obrane Jim Mattis u četvrtak je potvrdio Južnoj Koreji da su Sjedinjene Države snažno predane njezinoj sigurnosti, što uključuje i ostanak američkih trupa u toj državi čak i dok diplomati traže dogovor sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji.
Mattis je tijekom kratkog posjeta Seulu branio ovomjesečnu odluku predsjednika Donalda Trumpa o zaustavljanju “ratnih igara” sa Južnom Korejom, istaknuvši kako ona jača mogućnost diplomatskih pregovora. No dodao je kako američke i južnokorejske snage ostaju “ujedinjene, budne i spremne”.

Kritičari Trumpove odluke o otkazivanju zajedničke vojne vježbe smatraju kako je ona preveliki ustupak Pjongjangu koji će, ako se produži tijekom dugačkih pregovora, stvoriti rizik od pogoršanja spremnosti američkih i južnokorejskih snaga. Sjeverna Koreja dugo je tražila zaustavljanje vježbi.

Trumpa su kritizirali i analitičari nacionalne sigurnosti zbog dogovora postignutog na summitu 12. lipnja sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom koji ne otkriva mnogo detalja o tome kako će se Pjongjang riješiti svog nuklearnog oružja i balističkih raketa. “Američka predanost Republici Koreji ostaje čvrsta, a SAD će nastaviti koristiti sve svoje diplomatske i vojne sposobnosti kako bi održao tu obvezu”, poručio je Mattis uoči susreta s južnokorejskim ministarstvom obrane.

“To uključuje zadržavanje trenutne razine američkih snaga na korejskom poluotoku”, dodao je. SAD u Južnoj Koreji ima oko 28,5 tisuća vojnika. Ministri obrane SAD-a i Južne Koreje potvrdili su da sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje ostaju sve dok Pjongjang ne poduzme konkretne korake prema bespovratnom uništavanju nuklearnih kapaciteta.

You may also like

0 comments