Home Europska unija Nema dogovora na pregovorima u Španjolskoj, mogući treći izbori

Nema dogovora na pregovorima u Španjolskoj, mogući treći izbori

by Agencije

Španjolci bi mogli na nove parlamentarne izbore, treće u manje od godinu dana, rekao je tehnički premijer Mariano Rajoy nakon sastanka s vođom najveće oporbene stranke na kojem nije postignut nikakav napredak u formiranju vlade.

Sedmomjesečni pregovori u slijepoj su ulici, nakon što su izbori u prosincu i lipnju raspršili glasove i doveli do toga da nijedna od četiriju vodećih stranaka ne može samostalno formirati vladu.

Sastanak u utorak između jedine dvije stranke koje zajedno mogu osigurati natpolovičnu većinu u parlamentu, Rajoyeve Narodne stranke desnog centra (PP) i drugoplasirane Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), nije donio nikakav rezultat.

Vođa PSOE-a Pedro Sánchez rekao je nakon bilateralnog sastanka s Rajoyem, četvrtog nakon prosinca, kako će njegova stranka glasovati protiv uspostavljanja vlade Narodne stranke.

Narodna stranka je u lipnju dobila najviše glasova osvojivši 137 od 350 mjesta u parlamentu. Za formiranje vlade potrebno joj je je 176 zastupnika.

Bez barem suzdržanosti PSOE-a prilikom glasovanja o vladi, Narodna stranka će teško formirati makar i manjinsku vladu. Stranka lijevog centra PSOE je u lipnju dobila 85 zastupnika što je njen najslabiji rezultat u povijesti. PSOE i Narodna stranka su tradicionalno najveći rivali te se na vlasti mijenjaju posljednjih 35 godina.

“S ovim ‘Ne’ socijalista, situacija ostaje blokirana te nas vodi prema trećim izborima”, izjavio je Rajoy na novinskoj konferenciji u Madridu. Rajoy i Sánchez, među kojima postoji izraženi animozitet, nisu naveli kada bi se opet mogli sastati. “Desne stranke su te koje trebaju postići sporazum o vladi, ljevica neće podržati desnicu”, rekao je Sánchez.

Rajoy se u srijedu sastao s Albertom Riverom, vođom stranke centra Građani koja je na izborima zauzela četvrto mjesto s 32 zastupnika. Rivera je rekao kako neće glasovati za Rajoyevu vladu no da će se suzdržati od glasovanja te da bi Rajoy isto morao osigurati kod PSOE-a kako bi došao u mogucnost stvoriti manjinsku vladu.

Podemos, treća stranka s 45 zastupnika, glasovat će protiv Narodne stranke, poručio je ranije njen vođa Pablo Iglesias. Španjolskoj se bliži rok za predstavljanje proračuna za 2017. u Bruxellesu što dodatno stvara pritisak na među strankama kako bi do tada morale uspostaviti vlast. Madrid bi sredinom listopada trebao predstaviti uvjeriti Europsku uniju u smanjivanje proračunskog deficita koji premašuje dogovorenu razinu od 3 posto BDP-a.

Španjolsko gospodarstvo se blago oporavlja nakon dugogodišnje gospodarske krize, podmazano dobrom turističkom sezonom koja otvara radna mjesta u uslužnom sektoru. Kao uvozniku energenata na ruku joj idu i niske cijene nafte na svjetskom trzištu. Stopa nezaposlenosti je međutim blizu 20 posto i nakon one u Grčkoj najviša u EU.

Related Posts