Nekoliko je čimbenika koji utječu na sigurnost opskrbe

Jučerašnja konferencija Jutarnjeg lista

Pandemija, a potom i rat u Ukrajini pokazali su da je gotovo nemoguće davati realne procjene o tome što će se događati u energetskom sektoru kad je riječ o stabilnoj opskrbi i cijenama. Pitanje je slijedi li nam tek vrhunac krize, a uz sve geopolitičke neizvjesnosti zasad se ne zna i što će se događati nakon 1. travnja, kada prestaje zamrzavanje cijene plina za kućanstva. Uz sve izazove, Hrvatska mora raditi i na pametnom energetskom miksu. Dio je to zaključaka koje su uz odgovore na ključne izazove u energetskom sektoru ponudili na tradicionalnoj konferenciji Jutarnjeg lista “Energetika 2023. – sigurnost opskrbe i cijene energenata” predstavnici vodećih kompanija i institucija u sektoru, Vlade i stručnjaka.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić podsjetio je kako je prije godinu dana rekao da je stanje dramatično jer je cijena megavatsata električne energije skočila na 150 eura. Uslijedila je ruska invazija na Ukrajinu te je cijena krajem kolovoza narasla na dramatičnih 1000 eura. Da se cjenovni udar ne bi prelio na građane i tvrtke, Vlada je donijela dva paketa mjera.

“Ali sve to ima svoju cijenu. Na razini države 26 milijardi kuna, od čega se samo na HEP odnosi šest milijardi kuna”, rekao je Barbarić, uz procjenu da se cijene neće vraćati na pretkrizne razine.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je da je sigurnost jedna od ključnih tema na razini Europskog vijeća.

“Pred nama su izazovi na koje moramo odgovarati racionalno. Vlada je napravila sve kako bi građanima energenti ostali pristupačni i po razumnim cijenama. Osigurano je da hrvatski plin ostane u Hrvatskoj i bude dostupan institucijama poput bolnica, vrtića i škola. Jesenskim paketom mjera ograničena je cijena struje i omogućeno je da građani imaju gotovo 60 posto jeftinije cijene u odnosu na Sloveniju”, rekao je ministar Filipović te poručio da se Hrvatska dugoročno želi pozicionirati kao energetsko čvorište.

Povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson istaknula je da je plan što prije se riješiti ovisnosti o ruskoj energiji. Ključnim je istaknula infrastrukturne projekte.

“Hrvatska ima važnu ulogu sa svojim LNG terminalom, ali i velik potencijal za iskorištavanje solarne energije”, rekla je u videoporuci povjerenica Simson.

Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA Grupe, istaknula je da je u daljnjem scenariju zima svakako jedan od faktora.

“Ako temperature ostanu ovakve, skladišta će ostati puna pa možemo očekivati stabilnu situaciju oko cijena. Tu je pitanje i intenziteta aktiviranja europske industrije jer su brojni sektori smanjili proizvodnju kako bi se osigurali od energetskog udara. Treći faktor je i razvoj događaja u Kini koja izlazi iz dugog razdoblja zatvorenosti zbog pandemije i smanjene poslovne aktivnosti. To će utjecati na potražnju za energentima”, rekla je Škrtić.

Predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics ističe da je i kod cijena nafte mnogo teza i neizvjesnosti.

“Nemoguće je spekulirati o tome kako će se razviti rusko-ukrajinski konflikt, koji ima velik utjecaj. Sa skorašnjim embargom na ruski dizel i naftu više ne govorimo samo o pritisku na cijene, već je prioritet sigurnost opskrbe. Okolnosti su se promijenile i bilo bi dobro da dođe do promjena u odnosu na propise oko definiranja cijena”, rekao je predsjednik Uprave Ine te najavio da se pokretanje rafinerija u Rijeci, koja je u postupku modernizacije, očekuje u travnju.

“Ina nastavlja s projektima na povećanju proizvodnje plina i nafte, vidimo brojne mogućnosti, ali mnogo će toga ovisiti o regulatorima. Uvođenje dodatnog poreza na profit utjecat će zasigurno naše planirane investicije”, dodao je Péter Ratatics.

Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska, istaknuo je da je kompanija instalirala brojne solarne kapacitete. “Poznajemo tržište, imamo znanje i s drugih tržišta, želimo investirati u obnovljive izvore. Birokracija je posvuda, potrebne su dozvole za sve”, zaključio je Rörig.

Predsjednik Uprave LNG Hrvatska Hrvoje Krhen ističe da su svi na tržištu plina dobro pripremljeni, opskrba je zajamčena, LNG se pokazao izvrsnim potezom i sada je prilika za iskorak i povećanje udjela na tržištu, donosi Jutarnji list.

You may also like