Home Geopolitika Neki smatraju da im je dužnost prihvat izbjeglica, a neki zaustavljaju promet

Neki smatraju da im je dužnost prihvat izbjeglica, a neki zaustavljaju promet

by admin

Poljska ne može prihvatiti ekonomske migrante ali zadaća tog najvećeg srednjoeuropskog gospodarstva je primiti izbjeglice koji bježe od rata, kazala je u četvrtak poljska premijerka Ewa Kopacz. “Prihvaćanje više migranata koji pokušavaju spasiti živote je naša dužnost”, rekla je Kopacz novinarima u Krynici gdje sudjeluje na gospodarskom forumu.

Poljska se u srpnju složila da će primiti nešto više od 2.000 izbjeglica iz Sirije i sjeverne Afrike u sljedeće dvije godine. Ali po planu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera objavljenom u srijedu, ta bi zemlja trebala prihvatiti gotovo deset tisuća izbjeglica više . U srijedu je Kopacz zauzela oprezno stajalište, kazavši da Poljska razmatra podizanje brojke izbjeglica koje može prihvatiti. “Nama je bila od pomoći solidarnost naših europskih partnera kada smo imali vlastite izbjeglice. Ne možemo to zaboraviti, ne možemo biti imuni na tu katastrofu”, rekla je u četvrtak. Dodala je da Poljska treba pomoći u raspodjeli tereta kao što će njoj možda trebati pomoć ako se suoči s većim valom izbjeglica iz Ukrajine. Međutim, “naša solidarnost mora biti odgovorna i mora uzeti u obzir naše kapacitete”.

Austrijske željeznice (OEBB) obustavile su privremeno veze s Mađarskom zbog “masovnog preopterećenja” svoje mreže nakon priljeva izbjeglica koji žele stići do Njemačke. U priopćenju objavljenom sredinom dana OEBB iz istih razloga poziva privatne osobe i autobusne kompanije da prestanu dovoziti nove putnike na postaje. Veliki priljev ljudi, uz mase koje čekaju na kolodvorima, premašuju raspoložive željezničke kapacitete, precizira kompanija.

Dok su izravne veze između Budimpešte i Beča nastavljene u četvrtak ujutro, OEBB je odlučila više ne upućivati vlakove prema Mađarskoj kako bi smanjila broj putnika u povratku. Priljev izbjeglica je porastao na srpsko-mađarskoj i austrijsko-mađarskoj granici nakon što je za vikend u Njemačku krenulo više tisuća izbjeglica blokiranih u Mađarskoj. Gotovo svi imigranti koji prelaze preko Mađarske i Austrije pokušavaju stići do Njemačke, bogate zemlje koja je ublažila uvjete prihvata za Sirijce.

Planovi Europske unije o prihvatu 160.000 tražitelja azila predstavljaju samo “kap u moru” s obzirom na obim krize, rekao je u četvrtak njemački vicekancelar Sigmar Gabriel. Kako prenosi BBC, on je kazao da je ove godine, dosad, u Njemačku stiglo 450.000 ljudi. Sto i pet tisuća stiglo ih je u kolovozu, a u prvih osam dana rujna 37.000. Govoreći u njemačkom parlamentu, Gabriel je opisao planove Europske komisije koje je u srijedu iznio njezin predsjednik Jean-Claude Junkcer, kao “prvi korak, ako se želi biti pristojan”. “Ili, možete to nazvati kapljom vode u moru”.

Juncker je u srijedu pred Europskim parlamentom zatražio odlučno djelovanje u suočavanju s izbjegličkom krizom, pozvavši zemlje članice da se brzo dogovore o raspodjeli 160.000 izbjeglica, koji se sada nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj. Gotovo polovicu trebale bi primiti Njemačka i Francuska. U četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je prihvatilište za izbjeglice u Berlinu, zaradivši pljesak po dolasku. Obrativši se nakon toga novinarima, kazala je kako se nada da će se novopridošlice dobro integrirati uz pomoć svoje djece koja će učiti njemački u školama. Merkel je također rekla da je Njemačka spremna ove godine preuzeti dosad nezabilježen broj izbjeglica za koje procjenjuje da će ih biti i 800.000.

Europski parlament u četvrtak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao rezoluciju u kojoj je podržao prijedloge Europske komisije za raspodjelu 160.000 izbjeglica po zemljama članicama i trajni mehanizam kojim bi se promijenila postojeća pravila koja propisuju koja je država odgovorna za razmatranje zahtjeva za azil. Zastupnici žele da se definira “pravedan, obvezujući ključ” za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama.

Osim pravedne raspodjele izbjeglica koji su već dospjeli u neku od zemalja članica EU-a, zastupnici traže od zemalja članica da prime i izbjeglice koje su sada u trećim zemljama te da razmotre mogućnost sigurnih i legalnih načina za dolazak izbjeglica poput “humanitarnih koridora ili davanja viza”. Izrazili su žaljenje što se izbjeglice moraju oslanjati na krijumčare koji ih često pogibeljnim putevima dovode u Europu. Europski parlament se također zauzeo za “otvorene granice unutar schengenskog prostora” uz istodobno osiguranje učinkovitog upravljanja vanjskim granicama. U rezoluciji se osuđuje “žalosni manjak solidarnosti zemalja članica prema tražiteljima azila”.

Slovenska policija u četvrtak je u ranim jutarnjim satima otkrila 14 sirijskih državljana u selu Donji Lakoš kod Lendave te utvrdila da su ilegalno prešli madžarsko-slovensku, objavila je policijska uprava Murska Sobota. Sirijski izbjeglice u starosti od 23 do 40 godina privremeno će biti prebačeni u centar za privremeni prihvat stranaca u Postojni, a tretirat će se po zakonu o strancima pa im slijedi predaja mađarskim pograničnim organima.

Utvrđeno je da su oni granicu ilegalno prešli kod mjesta Pince, a primijećeni su dok su lokalnom cestom išli prema Lendavi. Po vlastitom iskazu, namjeravali su ići najprije u Austriju, a onda u Njemačku, objavila je policija, dodajući da i dalje nastavljaju s pooštrenim operativnim mjerama nadzora graničnog područja. Policija navodi kako spomenuti slučaj još ne govori da će se veći broj izbjeglice iz Madžarske preusmjeriti prema Sloveniji. Slovenija je prije tjedan dana započela pripreme za prihvat izbjeglica koji su sada u državama regije ako bi se “balkanska ruta” zbog postupaka madžarskih vlasti preusmjerila na Sloveniju, ali ne očekuje da će oni dolaziti u većem broju ili se zadržavati jer su žele u središnju Europu i skandinavske države.

U slučaju nužne potrebe, izbjeglice bi, ako bi se pojavio veći val, mogle biti smještene u 13 općina, a troškove bi preuzela država, koja računa da bi ih mogla smjestiti maksimalno četiri do pet tisuća. Iako je Slovenija suzdržana prema obvezujućim kvotama za ravnomjerniju raspodjelu izbjeglica i migranata po državama EU-a, slovenski premijer Miro Cerar ističe da se prema onima koji dođu i zatraže azil treba ponašati humano i prihvatiti ih, dok ministar vanjskih poslova Karl Erjavec upozorava da bi moglo doći do konflikata ako bi se izbjeglice u Sloveniji zadržavale protiv njihove volje budući da žele u bogatije države.

Prema planu koji je ovih dana predložio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, Slovenija bi, s obzirom na svoju veličinu, BDP i broj nezaposlenih, trebala primiti 1126 izbjeglica od 160.000 koje treba prerasporediti u okviru predloženih kvota.

Related Posts